Зміни в законодавстві: медиків залучатимуть до роботи в обсерваторах на умовах контракту, а персональні дані хворого на COVID-19 оброблятимуть без згоди людини

13.04.2020 на позачерговому засіданні ВРУ ухвалили Закон «Про внесення змін до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (законопроєкт № 3320).

Зміни в законодавстві: медиків залучатимуть до роботи в обсерваторах на умовах контракту, а персональні дані хворого на COVID-19 оброблятимуть без згоди людини

⇛ Зразок Наказу про видання масок ⇚

1. Визначили терміни «самоізоляція», «обсервація», «обсерватор»

Самоізоляція – перебування особи щодо якої є обґрунтовані підстави про ризик інфікування або поширення нею інфекційної хвороби у визначеному нею місці (приміщенні) з метою дотримання протиепідемічних заходів на основі особистого зобов’язання.

Обсерватор — спеціалізований заклад, призначений для перебування осіб, які підлягають обсервації, їх обстеження та здійснення медичного нагляду за ними.

Обсервація – перебування особи щодо якої є ризик поширення інфекційної хвороби в обсерваторі з метою її обстеження та здійснення медичного нагляду за нею.

2. Встановили, що підстави та порядок обов’язкової самоізоляції, обсервації та госпіталізації визначає КМУ у рішенні про встановлення карантину (нині це визначено у Постанові КМУ від 11.03.2020 № 211).

3. Передбачили видачу та оплату лікарняних на період перебування осіб в самоізоляції, обсервації, в тимчасових закладах охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталях):

«На період перебування в самоізоляції, обсервації, в тимчасових закладах охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталях), особі видається листок непрацездатності, який оплачується в розмірах і порядку, встановлених законодавством для осіб, визнаних тимчасово непрацездатними внаслідок захворювання».

Зміни в законодавстві: медиків залучатимуть до роботи в обсерваторах на умовах контракту, а персональні дані хворого на COVID-19 оброблятимуть без згоди людиниЧи приймати паперові лікарняні після 01.04.2020?

4. Визначили умови виїзду громадян із зони карантину:

«Особи, які виявили бажання залишити територію карантину до його відміни, повинні отримати довідку про можливість виїзду із зони карантину протягом інкубаційного періоду хвороби, яка видається за результатами медичного обстеження в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.»

5. Органи виконавчої влади та ОМС мають право у разі встановлення карантину на час його дії утворювати відповідно до потреби тимчасові заклади охорони здоров’я (спеціалізовані шпиталі) та обсерватори з метою додаткового забезпечення надання медичної допомоги населенню. При створенні таких спеціалізованих шпиталів передбачено можливість використання приміщень і майна інших закладів і установ.

Чи зобов’язаний роботодавець забезпечити працівників масками

До тимчасових закладів охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталів) не будуть застосовуватись вимоги щодо отримання ліцензії. До роботи у таких закладах можуть залучатися на умовах контракту усі лікарі, які мають відповідну кваліфікацію. При цьому на строк дії контракту за таким медичним працівником зберігаються його основне місце роботи і посада, а оплата праці за основним місцем роботи здійснюється за фактично виконану роботу.

6. Передбачені законом норми обмежені у часі та будуть діяти на період встановлення карантину (COVID-19) та протягом 30 днів з дня його відміни.

Зміни в законодавстві: медиків залучатимуть до роботи в обсерваторах на умовах контракту, а персональні дані хворого на COVID-19 оброблятимуть без згоди людиниКоли українці зможуть вийти на роботу. Прогноз Прем’єр-міністра

7. На цей період також дозволено обробку персональних даних без згоди особи, виключно з метою здійснення протиепідемічних заходів. Це стосується виключно даних про особу, яка захворіла на COVID-19, збір яких передбачено обліковою формою № 058/о «Екстрене повідомлення про інфекційне захворювання, харчове, гостре професійне отруєння, надзвичайну реакцію на щеплення», затвердженою Наказом МОЗ України від 10.01.2006 р. № 1. Зокрема, мова йде про відомості щодо стану здоров’я, місця госпіталізації, прізвища, ім’я, по батькові хворого, дати його народження, місця проживання, роботи/навчання. Передбачено, що протягом 30 днів після закінчення періоду встановлення карантину, такі дані підлягають знеособленню, а у разі неможливості знищенню.

За інформацією офіційного веб-порталу ВРУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
120678

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45114

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121322

Посадова інструкція заступника директора: як скласти

Заступник директора — це та людина, яка може повністю взяти на себе повноваження керівника за його відсутності. Як засвідчує практика, обов’язки заступників далеко не завжди відповідають тим, які визначено для перших керівників. Який обсяг завдань, обов’язків і прав доцільно передбачити в посадових інструкціях заступників директора підприємства? Відповіді знайдете у статті.
41063

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді