Яка максимальна тривалість відпустки за власний рахунок на період карантину. Роз’яснення Держпраці

Наразі відсутня інформація про закінчення карантину. У роботодавців, кадровиків та інших працівників виникає безліч запитань. Зокрема, щодо відпустки за власний рахунок.

Яка максимальна тривалість відпустки за власний рахунок на період карантину. Роз’яснення Держпраці

⇛ Законні алгоритми роботи з персоналом під час карантину ⇚

Закон Україн «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» вніс зміни до ст. 84 КЗпП. Відповідно до цих змін, у разі встановлення Кабміном карантину, термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін, встановлений частиною другою цієї статті (не більше 15 календарних днів на рік).

Держпраці нагадує, що відпустка без збереження заробітної плати на час карантину надається працівнику на підставі письмової заяви, в якій має бути зазначено:

1) причина, з якої працівник просить надати неоплачувану відпустку;

2) дата початку відпустки;

3) тривалість відпустки.

Після розгляду заяви роботодавець видає наказ про відпустку без збереження зарплати за згодою сторін на час карантину через коронавірус.

Яка максимальна тривалість відпустки за власний рахунок на період карантину. Роз’яснення ДержпраціЧи можна на час відпустки одного працівника встановити іншому повний робочий час

Коментар експертів Експертус Кадри:

Не плутайте відпустку за згодою сторін на час карантину (ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки) із відпусткою без збереження зарплати працівникам із дітьми на час карантину (п. 3-1 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки).

Обидві відпустки надаються наказами, але у наказі про відпустку за статтею 25 Закону про відпустки підставою буде свідоцтво про народження дитини та реквізити розпорядчого акта КМУ, органу місцевого самоврядування чи закладу освіти. Роботодавець не має права відмовити працівниці з дитиною віком до 14 років, якщо вона попросить відпустку без збереження зарплати. Таку відпустку надаємо в силу суб’єктивного права працівника.

Відпустку ж за згодою сторін на час карантину може оформити як працівник, що не має дітей, так і працівниця з дітьми будь-якого віку.

Таку відпустку не подовжують на кількість святкових і неробочих днів, що припадають на неї.

Держпраці наголошує:

У жодному разі не можна відправляти у відпустку за власний рахунок примусово без згоди працівника.

Примусове направлення працівників у відпустку за власний рахунок є грубим порушенням законодавства про працю, відповідальність за яке передбачено статтею 172 Кримінального кодексу України.

За інформацією Держпраці

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ на відпустку без збереження заробітної плати

Українці користуються правом на відпустку без збереження заробітної плати не лише для відпочинку, а й для життєво важливих справ, до яких примусила війна. Щоб полегшити роботу кадровиків, ми підготували зразок наказу на відпустку без збереження заробітної плати та зразок наказу на відпуску без збереження заробітної плати на період воєнного стану
176224

Відпустка без збереження зарплати для ВПО під час воєнного стану

Згідно із чинним законодавством, внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та тим, хто виїхав за кордон під час воєнного стану, може надаватись відпустка без збереження заробітної плати на 90 днів для ВПО. Які особливості оформлення має відпустка без збереження заробітної плати для внутрішньо переміщених осіб? На який термін надається відпустка для ВПО під час воєнного стану? Відповіді на ці та інші питання читайте у статті.
18445

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

З початком відпускної кампанії як у кадровиків та бухгалтерії, так і у працівників виникає немало запитань щодо відпусток, зокрема, про особливості їх надання під час воєнного стану. Відповідні на запитання знайдете в спеціальній підбірці про відпустки
46077

Заява на відпустку за власний рахунок

Працівник написав «заява за свій рахунок» або «заява на відпустку за власний рахунок на період війни». Поясніть, що потрібно дотриматись мови закону та переписати заяву на відпустку без збереження заробітної плати. Зразок заяви скачайте у статті та надайте працівнику для прикладу. Поясніть, що відпустки без збереження заробітної плати є різних видів. У деяких випадках надавати чи ні таку відпустку залежить від роботодавця.
216863

Головні питання з оформлення відпустки по догляду за дитиною до 6 років

Коли дитина потребує домашньої опіки після трьох років, перед мамою, її роботодавцем та кадровиком постає безліч запитань. Як оформити відпустку по догляду за дитиною до 6 років? Які документи надати? Хто, крім мами, може піти у таку відпустку? Як оформити вихід із такої відпустки? Відповіді на ключові запитання зібрані для вас у статті
219388

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді