Уряд продовжив карантин до 22 травня, але з послабленнями

Зможуть відкритись заклади торгівельного (у т. ч. ТРЦ) та побутового обслуговування населення, літні майданчики ресторанів, музеї та історико-культурні заповідники.

Уряд продовжив карантин до 22 травня, але з послабленнями

Оформлюємо повернення працівників на роботу

КМУ постановою від 04.05.2020 № 343 уніс зміни до постанови КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 № 211 та продовжив карантин до 22.05.2020.

З 11.05.2020 Уряд дозволив індивідуальні тренувальні заняття (біг, хода, їзда на велосипеді, фігурне катання, рух на активних візках спортсменів з інвалідністю), навчально-тренувальні збори спортсменів національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських, національних видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю. Умова — забезпечення учасників засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, у т. ч. виготовленими самостійно, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів.

⇛ Зразок Наказу про видавання масок ⇚

Також зможуть працювати заклади торговельного (виключно в магазинах, зокрема магазинах, що розташовані у ТРЦ) і побутового обслуговування населення. Умова — забезпечення персоналу (зокрема захист обличчя, очей, рук) та відвідувачів засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, у т. ч. виготовленими самостійно, перебування у приміщенні не більше одного відвідувача на 10 кв. метрів торговельної площі, а також дотримання інших санітарних та протиепідемічних заходів.

Дозволили працювати закладам громадського харчування на відкритих (літніх) майданчиках просто неба. Умова — забезпечення дотримання відстані не менш як 1,5 м між місцями для сидіння за сусідніми столами та розміщення не більш як двох клієнтів за одним столом (без урахування дітей віком до 14 років). І надалі можлива адресна доставка замовлень та замовлень на винос за умови, що суб’єкт господарювання, який проводить таку діяльність, є оператором ринку харчових продуктів відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Умова — забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту (зокрема захист обличчя, очей, рук) і перебування відвідувачів, крім часу приймання їжі, у засобах індивідуального захисту, зокрема респіраторах або захисних масках, у т. ч. виготовлених самостійно, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів.

Уряд продовжив карантин до 22 травня, але з послабленнямиОприлюднено Методрекомендації із запобігання поширення COVID-19 на виробництві харчових продуктів

Зможуть працювати підприємства, установи, організації, які забезпечують проведення навчально-тренувального процесу спортсменів національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських, національних видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю, спортсменів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів. Умова — забезпечення осіб ЗІЗ, зокрема респіраторами або захисними масками, у т. ч. виготовленими самостійно, перебування в приміщенні не більш як однієї особи на 10 кв. метрів площі, а також дотримання інших санітарних та протиепідемічних заходів.

Дозволили відкритись музеям, музеям просто неба та історико-культурним заповідникіам відповідно до подання керівника закладу культури та за рішенням власника (органу управління) без безпосереднього прийому відвідувачів та за умови забезпечення персоналу ЗІЗ, зокрема респіраторами або захисними масками, у т. ч. виготовленими самостійно, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів з урахуванням можливості доїзду працівників до закладу і належності працівників до груп ризику.

Уряд продовжив карантин до 22 травня, але з послабленнямиДізнайтеся, як довести до персоналу інформацію про дезінфекцію

Власник (орган управління) може прийняти рішення та дозволити прийом відвідувачів за умови забезпечення персоналу (зокрема захист обличчя, очей, рук) та відвідувачів засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, у тому числі виготовленими самостійно.

Зможуть працювати підприємства, які працюють у галузі ЗМІ, зокрема точки продажу преси, друкарні, редакції, логістичні підприємства у сфері доставки паперу та друкованих видань, а також телерадіоорганізації, афілійовані з ними організації, які забезпечують їх повноцінне функціонування, зокрема виробництво контенту, а також інші суб’єкти у сфері масової інформації, які забезпечують роботу ЗМІ та доставку контенту до телеглядача (провайдерів програмної послуги, операторів телекомунікацій, що забезпечують розповсюдження сигналу телебачення та радіомовлення), інші виробники аудіовізуального контенту.

Журналісти та інші працівники ЗМІ зможуть проводити телевізійні зйомки, виробляти телевізійний продукт, займатись іншою журналістською діяльністю, зокрема на вулицях населених пунктів, у приміщеннях підприємств, установ, організацій, органів державної влади тощо. Умови — обмеження кількості осіб, задіяних для виробництва телевізійного продукту в одному місці, не більше 50 осіб, обмеження доступу до місця зйомки (знімального майданчика) сторонніх осіб та забезпечення усіх задіяних ЗІЗ, зокрема респіраторами або захисними масками, у т. ч. виготовленими самостійно, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів.

Уряд продовжив карантин до 22 травня, але з послабленнями Стане у пригоді: Наказ про переривання відпустки без збереження зарплати після карантину

Також дозволили працювати суб’єктам господарювання, які займаються виробництвом аудіовізуальних творів. Їм можна проводити кіно- та відеозйомки на відкритому повітрі, у транспортних засобах, житлових будинках, спорудах, приміщеннях (у т. ч. приміщеннях, призначених для зйомки аудіовізуальних творів (студії, павільйони)).

У театрах, цирках, концертних організаціях, художніх (мистецьких) колективах за рішенням органів управління можна проводити репетиції, тренування та інші заходи, які не передбачають одночасного зібрання великої кількості осіб (до 50 осіб), без глядачів. Умови — забезпечення учасників ЗІЗ, зокрема респіраторами або захисними масками, у т. ч. виготовленими самостійно, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів з урахуванням можливості доїзду працівників до закладу.

Уряд продовжив карантин до 22 травня, але з послабленнямиПрацівник відмовляється носити маску: дії роботодавця

Головний державний санітарний лікар України повинен розробити та затвердити протиепідемічні заходи для підприємств, установ та організацій, агропродовольчих ринків.

Ольга Догадіна

провідний експерт Експертус: Кадри

image41

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25748

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45984

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33673

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді