Юридична сила електронних документів. Що мають знати кадровик, бухгалтер та діловод?

Юридична сила електронних документів. Що мають знати кадровик, бухгалтер та діловод?

Обов'язкові реквізити електронного документа

Електронний документообіг має свої переваги. Проте деякі підприємці сумніваються, чи варто відходити від звичних традицій та освоювати нове.

Мінцифри відповідає на поширені запитання, щоб розвіяти сумніви роотодавців.

1) Чи мають електронні документи юридичну силу?

Так, це закріплено законодавством. Оригіналом електронного документа є електронний примірник з обов’язковими реквізитами та електронним підписом автора.

Якщо електронний документ надсилається кільком адресатам або зберігається на кількох електронних носіях інформації, кожен з електронних примірників є оригіналом.

2) Чи є паперова копія електронного документа оригіналом?

Ні. Оригінальність затверджує саме електронний підпис. У разі необхідності можна роздрукувати такий документ та квитанцію з інформацією про підпис. Проте роздруковані документи обов’язково слід завірити власноручним підписом.

Як отримати кваліфікований електронний підпис

3) Чи можна застосовувати е-документи в бухгалтерському обліку?

Так, первинні та зведені облікові документи можна створювати в електронній формі.

4) Чи вважаються електронні документи доказами у суді?

Так. На е-документи розповсюджуються загальні правила доказування та оцінки судом доказів. Подати такий документ до суду можна в оригіналі чи в електронній копії, підписаній КЕП.

Увага! Скріншоти та роздруківки електронного листування не вважаються електронними документами. Тобто не беруться до уваги судом.

5) Що вважається датою створення електронного документа?

Документ отримує юридичну силу з моменту підписання. Проте дата накладання електронного підпису на договір не завжди є датою набуття чинності. Якщо плануєте підписати договір після його укладення, слід зазначити це формулюванням «Договір набуває чинності з (дата)».

За інформацією Facebook-сторінки Міністерства цифрової трансформації

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронні документи та електронний підпис

Електронні документи поступово витісняють паперові та все частіше використовуються у діяльності працівників кадрової служби. Однак, на сьогодні виникає низка питань щодо їх оформлення: як зробити електронний підпис, як накласти електронний підпис на документ, яку юридичну силу має документ, підписаний електронним цифровим підписом. Ця стаття допоможе не припуститися помилок і запровадити електронний документообіг за вимогами чинного законодавства.
4662

Електронний документообіг: від створення до зберігання документів підприємства

Електронний документообіг в Україні вже довів свої переваги. Наразі все більше підприємств переходять на цю форму документування. Тож розглядаємо особливості формування та зберігання електронних документів з урахуванням змін у законодавстві.
26572

Як технічно організувати дистанційну роботу

Більшість підприємств працюють в особливому режимі. Щоб запобігти поширенню інфекційного захворювання, багатьох працівників перевели на віддалену роботу. Які сервіси допоможуть налагодити роботу з дому, — з’ясуєте у статті.
3698

5 головних помилок при формуванні справ у листуванні

Колеги, які ігнорують різноманітність носіїв листів і не враховують їх особливостей, мають проблеми з формуванням справ. Дізнайтеся 5 типових помилок, які допускають секретарі, та їх наслідки. А головне — довідайтесь, як їх виправити.
5590

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді