Тимчасового звільнення на час карантину законодавством України не передбачено, — наголошує Держпраці

За яких умов звільнення під час обмежувальних заходів через COVID-19 є правомірним.

Тимчасового звільнення на час карантину законодавством України не передбачено, — наголошує Держпраці

Як діяти кадровику, якщо необхідно звільнити працівника під час карантину

Нагадуємо, що з 12 березня 2020 року в Україні діє карантин. Поки що обмежувальні заходи діють до 22.05.2020, однак Прем’єр-міністр України вже анонсував чергову пролонгацію. На час карантину багато підприємств змінили свій звичний режим роботи, зокрема, запровадили дистанційну роботу, надали працівникам можливість скористатися відпустками, оголосили простій. Проте є й такі, що звільнили частину працівників.

ГУ Держпраці у Дніпропетровській області наголошує, що карантин не може бути прямим приводом до звільнення працівника, а дію КЗпП ніхто не скасовував.

Якщо працівник вирішив звільнитися за власним бажанням та подав відповідну заяву, роботодавець має звільнити його за ст. 38 КЗпП. У випадку, коли у заяві про звільнення працівник зазначає поважну причину, приміром, повернення додому у зв'язку з карантином, роботодавець зобов’язаний звільнити в строк, про який просить працівник (ч. 1 ст. 38 КЗпПУ).

Роботодавець може звільнити працівника під час карантину у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення, чисельності або штату працівників передбачає п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

Скорочуємо без наслідків: 5 найчастіших запитань кадровиків

Додаткових 7 підстав для звільнення з ініціативи роботодавця, передбачениє стаття 41 КЗпП.

Також можна звільнити працівника за угодою сторін, якщо згодні працівник і роботодавець (п. 1 ст. 36 КЗпП).

Саме за зазначених у законі підстав роботодавець може звільнити. Карантин, як такий, не є підставою для звільнення. Це лише адміністративні та медико-санітарні заходи, що застосовуються для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб (ст. 1 закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 року).



Держпраці нагадує, що не слід писати заяву на звільнення за власним бажанням, якщо таке бажання відсутнє, оскільки оскаржити таке звільнення буде неможливо.

Примус до звільнення — грубе порушення законодавства про працю, за яке роботодавцю загрожує покарання.

За інформацією ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106681

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122784

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50642

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді