Як прийняти на роботу неповнолітнього — роз’яснює Держпраці

Умови працевлаштування неповнолітнього залежать, зокрема, від його віку. Як оформити працівника 14,16 та 17 років?

Як прийняти на роботу неповнолітнього — роз’яснює Держпраці

Алгоритм прийняття неповнолітнього працівника

Відповідно до статті 187 КЗпП особи, які не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством.

Згідно з ч. 1 ст. 188 КЗпП прийняти на роботу можливо працівників віком:

  • 16-18 років — без згоди одного з батьків або особи, що його замінює,
  • 15-16 років — за згодою одного із батьків або особи, що його замінює;
  • 14-15 років — прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров'ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Увага!

Трудовий договір з неповнолітніми працівниками обов’язково укладаються в письмовій формі (п.5 ч. 1 ст. 24 КЗпП).

Прийняти на роботу неповнолітнього можна лише, якщо він пройшов попередній медичний огляд і за медичним висновком — придатний для виконання роботи(ст. 191 КЗпП).

Працівники обов’язково повинні проходити медогляд щороку до досягнення ними 21 року.

ГУ Держпраці у Запорізькій області нагадує, що працівникам, які не досягли 18 років, випробувальний термін при прийнятті на роботу не встановлюється (ч. 3 ст. 26 КЗпП).

На кожному підприємстві, в установі, організації має вестися спеціальний облік працівників, які не досягли вісімнадцяти років, із зазначенням дати їх народження (ст. 189 КЗпП).

За інформацією ГУ Держпраці у Запорізькій області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163634

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1366

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді