Умови продовження чи перенесення на інший період щорічної відпустки

Черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників. Це передбачено статтею 10 Закону України «Про відпустки» (далі - Закон про відпустки)

Умови продовження чи перенесення на інший період щорічної відпустки

Точний період надання щорічних відпусток у межах графіку відпусток погоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше як за два тижні до встановленого графіком терміну.

Змінити термін надання відпустки за графіком можна за узгодженням сторін трудового договору і за умови виникнення обставин, що змушують перенести щорічну відпустку.

Коли щорічна відпустка може бути перенесена

У статті 11 Закону про відпустки наведено причини, за якими щорічна відпустка може бути перенесена на вимогу працівника або власника (уповноваженого ним органу).

Заява про перенесення щорічної відпустки пізніше ніж за графіком

На вимогу працівника відпустка переноситься у випадку:

  • порушення власником або уповноваженим ним органом терміну письмового повідомлення працівника про час надання відпустки,
  • несвоєчасної виплати власником або уповноваженим ним органом зарплати працівнику за час щорічної відпустки.

У разі перенесення щорічної відпустки новий термін її надання встановлюють за згодою між працівником і роботодавцем (ч.4 ст. 80 КЗпП).

Невикористану частину щорічної відпустки надають до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який наданадається відпустка (ч. 7 ст. 79 КЗпП).

Коли щорічна відпустка може бути перенесена за ініціативою власника

За ініціативою власника або уповноваженого ним органу, як виняток, відпустка може бути перенесена на інший період за таких умов (ч. 3 ст. 11 Закону про відпустки):

  • за наявності письмової згоди працівника та за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом;
  • у разі, коли надання щорічної відпустки в раніше обумовлений період може несприятливо відбитися на нормальному ході роботи підприємства та за умови, що частина відпустки тривалістю не менш як 24 календарних днів буде використана в поточному робочому році.

Стаж для надання щорічної основної відпустки

Коли можна відкликати працівника з відпустки

За статтею 79 КЗпП України та ст. 12 Закону про відпустки відкликання із щорічної відпустки допускається за згоди працівника лише у таких випадках:

  • для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їхніх наслідків,
  • для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства та в інших випадках, передбачених законодавством.

Коли щорічна відпустка має бути перенесена на інший період або продовжена

Щорічна відпустка має бути перенесена на інший період або продовжена в разі:

  • тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку;
  • виконання працівником державних або громадських обов’язків, якщо згідно із законодавством він підлягає звільненню на цей час від основної роботи із збереженням заробітної плати;
  • настання строку відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами;
  • збігу щорічної відпустки з відпусткою у зв’язку з навчанням.

У разі перенесення щорічної відпустки новий термін її надання встановлюється за згодою між працівником і роботодавцем. Якщо причини, що зумовили перенесення відпустки на інший період, настали під час її використання, то невикористана частина щорічної відпустки надається після закінчення дії причин, які її перервали, або за згодою сторін переноситься на інший період з додержанням вимог ст. 12 Закону про відпустки.

За матеріалами Управління Держпраці у Полтавській області

image37

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка за сумісництвом: тривалість, види та порядок надання

Законодавство гарантує право сумісникам отримувати щорічну відпустку і за основним місцем роботи, і за сумісництвом. Який порядок надання відпустки суміснику, чи можлива відпустка за сумісництвом на одному підприємстві, чи вносити сумісників до графіка відпусток, чи передбачає законодавство відпустку на дітей суміснику — розкажемо у статті.
57436

Відпустка одинокій матері

Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.
72250

Зразок заяви про перенесення відпустки

Наприкінці кожного року підприємства затверджують графік відпусток працівникам. Іноді у працівників виникає необхідність використати відпустку поза графіком. Щоб це реалізувати, зокрема, — працівник має написати заяву про перенесення відпустки на інший період.
30209

Щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці

Працівники, залучені до робіт, що мають шкідливий вплив на їх здоров’я, потребують тривалішого відпочинку. У зв’язку з цим, стаття 76 КЗпП гарантує надання таким працівникам щорічних додаткових відпусток.
14736

Оформлення компенсації відпустки: зразок та наказ

За бажанням працівника частину щорічної відпустки можна замінити грошовою компенсацією. Скачайте зразки заяви та наказу про виплату грошової компенсації за частину щорічної відпустки за ДСТУ 4163:2020
17871

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді