190 порушень виявлено під час позапланової перевірки Держпраці. Новий антирекорд

Керівництву підприємства рекомендовано негайно зупинити виконання робіт (виробництва) за фактом наявності порушень. Перевірте, чи не допускають таких помилок на вашому підприємстві. Поінформуйте роботодавця, що мова може йти не тільки про накладання штрафів, а й про зупинення підприємства.
190 порушень виявлено під час позапланової перевірки Держпраці. Новий антирекорд

ГУ Держпраці у Дніпропетровській області за участі посадових осіб Держпраці завершило проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) на залізорудному комбінаті та його структурних підрозділах.

Під час перевірок розглядались питання своєчасної та у повному обсязі виплати заробітної плати, мінімальних гарантій в оплаті праці, індексації заробітної плати, забезпечення працівників засобами індивідуального захисту, проведення атестації робочих місць, додержання вимог законодавства у сферах промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, державного гірничого нагляду, вимог безпеки під час ведення гірничих робіт, використання гірничошахтного та електротехнічного обладнання, шахтного (рудникового) транспорту та підйому, вимоги до провітрювання та протиаварійного захисту гірничих виробок.

Підсумки вражають.

З питань додержання законодавства про працю на всіх структурних підрозділах комбінату виявлені такі порушення :

  • несвоєчасна виплата заробітної плати;
  • прийняття власником в односторонньому порядку рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені колективним договором;
  • незабезпечення достовірного обліку виконуваної працівниками роботи та бухгалтерського обліку витрат на оплату праці.
З питань охорони та гігієни праці було виявлено ряд аналогічних порушень на усіх структурних підрозділах комбінату, а саме:
  • допуск працівників до роботи без проведення стажування;
  • допуск працівників до керування підривними роботами без проходження повторного навчання;
  • наявність невідповідностей у розпорядчої та проектної документації до вимог нормативно-правових актів з промислової безпеки, що мають забезпечувати безпечне виконання робіт;
  • не відповідність утримання гірничих виробок вимогам діючих нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки;
  • непоодинокі випадки наявності порушень на технологічному обладнання поверхових комплексів шахт;
  • під час укладання трудового договору працівники під підписку інформуються не про всі небезпечні і шкідливі виробничі фактори, які ще не усунуто на робочому місці, не інформуються про можливі наслідки їх впливу на здоров’я відповідно до законодавства і колективного договору;
  • під час прийняття на роботу із шкідливими чи небезпечними умовами праці в направленні на обов’язковий попередній медогляд працівників в характеристиці умов праці вказуються не всі шкідливі і небезпечні фактори виробничого середовища та трудового процесу та види робіт.

Загалом під час контрольних заходів виявлено 190 порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці. За допущені порушення на винних посадових осіб суб’єкта господарювання складено 14 протоколів про адміністративні правопорушення. Керівництву підприємства рекомендовано негайно зупинити виконання робіт (виробництва) за фактом наявності порушень, що можуть нести загрозу життю та здоров’ю працівників підприємства.

За інформацією Держпраці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10129

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26981

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30876

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді