Вагітних і декретниць можна звільняти, але з обов’язковим працевлаштуванням

Держпраці роз’яснила, як припинити трудовий договір з працівницями у разі повної ліквідації підприємства

Вагітних і декретниць можна звільняти, але з обов’язковим працевлаштуванням

Звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років – частина шоста статті 179 КЗпП), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається (ст. 184 КЗпП). Однак це правило не поширюється у випадку повної ліквідації підприємства, установи, організації. В цьому випадку жінок, зазначених категорій, можна звільнити з обов’язковим працевлаштуванням.

Звільнення вагітної: нереально чи все ж можливо

Є декілька варіантів розвитку подій при повній ліквідації підприємства. Держпраці надала роз'яснення на реальному прикладі.

На підприємстві, де працювала пані Настя, розпочала роботу ліквідаційна комісія. Всім працівникам запропонували розірвати трудові відносини за угодою сторін (на підставі частини першої статті 36 КЗпП), встати на облік у центр зайнятості та мати змогу одразу отримувати допомогу по безробіттю.

Пані Настя погодилася на пропозицію роботодавця. Проте згодом, під час розмови з інспектором праці у Миколаївській області, вона жалілася, що попри вагітний стан її примушували до написання заяви про звільнення за угодою сторін.

Інспектор праці Управління Держпраці у Миколаївській області пояснив, що припинення трудового договору за угодою сторін можливе у будь-який час, коли роботодавць та працівник домовилися припинити співпрацю. При цьому, така пропозиція може надходити як від роботодавця, так і від працівника. Якщо одна сторона повідомляє про бажання припинити трудовий договір іншу сторону і отримує згоду, то вважається, що сторони досягли угоди про припинення трудового договору. Наразі, вплинути якось на ситуацію може лише суд.

Між тим, кардинально інший результат досягла пані Тетяна, яка перебувала у вагітному стані та отримала пропозицію від роботодавця щодо розірвання трудових відносин.

Звільнення працівниці, яка має дітей

Пані Тетяна прийшла за допомогою до інспектора праці Управління Держпраці у Миколаївській області. Вона прийшла з письмовим попередженням про можливе наступне звільнення у зв’язку з ліквідацією підприємства. В процесі розмови жінці було пояснено, що її трудові права захищено державою і її не може бути звільнено без її згоди та обов’язкового працевлаштування.

Щоб реалізувати трудові права вагітної жінки, посадові особи Управління Держпраці здійснили ряд заходів. Зокрема, на підприємстві, де працює пані Тетяна, інспектори з праці провели інформаційний захід, на якому роз’яснили трудові права жінок, як визначити алгоритм звільнення працівників під час ліквідації юридичної особи, а також винесли пропозиції щодо можливих шляхів працевлаштування жінки.

Пані Тетяна отримала пропозицію зайняти посаду в іншому підприємстві, яку вона прийняла. Посадові особи Управління Держпраці у Миколаївській області допомогли вирішити питання про працевлаштування пані Тетяні.

За матеріалами Управління Держпраці в Миколаївській області


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25671

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45374

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33552

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді