Виплачуйте розрахунок вчасно, щоб не довелося виплатити середній заробіток за весь період затримки розрахунку

Приводом для перевірки Держпраці стало звернення жінки, з якою роботодавець не провів належним чином розрахунок

Виплачуйте розрахунок вчасно, щоб не довелося виплатити середній заробіток за весь період затримки розрахунку

На час проведення заходу контролю інспектори праці встановили, що розрахункові кошти заявниці виплачені, однак із двотижневою затримкою та виявили, що жінці не виплачена компенсація за невчасно проведений розрахунок, яка їй належалась відповідно до ст. 117 КЗпП.

Розрахунок при звільненні у найближчу зарплату: правомірно?

Роботодавцю роз’яснено чинні вимоги законодавства про працю та зобов’язано усунути порушення прав та соціальних гарантій заявниці.

Роботодавець виконав вимогу припису та виплатив середній заробіток за весь час затримки звільненій працівниці.

Відповідно до ст.116 КЗпП при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

В разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у зазначені строки, при відсутності спору про їх розмір, відповідно до вимог ст. 117 КЗпП підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день проведення фактичного розрахунку.

За матеріалами ГУ Держпраці у Львівській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106470

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122696

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50604

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді