Відмова в працевлаштуванні: що є законним?

Держпраці розповіла про порушення законодавства

image11

Трудові відносини в умовах воєнного стану за новим законом: навігатор для кадровика

Право громадян України на працю (тобто можливість заробляти собі на життя працею, яку особа вільно обирає або на яку вільно погоджується) гарантоване Конституцією. А будь-яке пряме або непряме обмеження трудових прав при укладенні, зміні та припиненні трудового договору не допускається.

Державна служба України з питань праці надала роз'яснення щодо порушення прав громадян необґрунтованими відмовами.

Важливо знати кадровику

Убезпечте себе від штрафів та порушень

image95

exclamation-mark.pngЯк скласти оголошення про вакансію без дискримінації та вберегтися від штрафу в 10 мінімальних зарплат

Необґрунтована відмова — це відмова без будь-яких мотивів або з підстав, що не стосуються кваліфікації чи професійних якостей працівника, або ж з інших підстав, не передбачених законом. Водночас законодавством можуть встановлюватися вимоги щодо віку, рівня освіти, стану здоров’я працівника. 

Кодекс законів про працю України забороняє саме необґрунтована відмову в працевлаштуванні. Тож кожна особа, якій було відмовлено в прийнятті на роботу, може вимагати письмового повідомлення про причину такої відмови від власника або уповноваженого ним органу, або фізичної особи, що використовує найману працю. А в разі порушення законодавства про працю (якщо йдеться про необґрунтовану відмову в прийнятті на роботу) така особа може безпосередньо звернутися до місцевого загального суду з позовом.

Зауважимо, на час дії воєнного стану слід враховувати такі особливості:

  • умова про випробування працівника може встановлюватися для будь-якої категорії працівників при укладенні трудового договору;
  • роботодавці можуть укладати з новими працівниками строкові трудові договори (у період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника).

Це дозволяє оперативно залучити до виконання роботи нових працівників, адже низка співробітників підприємства може евакуюватися в іншу місцевість, перебувати у відпустці, простої, тимчасово втратити працездатність або ж з особою може зникнути зв'язок.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління

Державної служби України з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163634

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1366

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді