Сумісництво під час відпустки по догляду за дитиною: законно чи ні?

Пояснюємо, чи можна працювати сумісником, перебуваючи у відпустці

Сумісництво під час відпустки по догляду за дитиною: законно чи ні?Державна служба України з питань праці пояснила, чи має право працівниця продовжувати роботу за сумісництвом, якщо вона перебуває у відпустці по догляду за дитиною до трьох років за основним місцем роботи.

Сумісництво працівників державних підприємств: зміни в законодавстві

В установі наголошують, що право на працю громадяни можуть реалізувати, укладаючи трудовий договір про роботу як з одним, так і з декількома роботодавцями. 

При цьому Кодекс законів про працю України (ст. 102-1) так визначає сумісництво:

Сумісництво — це виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця-фізичної особи.

Таким чином, працівниця може укласти трудовий договір на умовах сумісництва з іншим роботодавцем, поки перебуває відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. При цьому на роботі за сумісництвом така особа теж має право на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Зауважте: заробітну плату працівники, які працюють за сумісництвом, одержують за фактично виконану роботу.

За матеріалами Центрального регіону інспекційної діяльності Державної служби України з питань праці у Дніпропетровській області

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка за сумісництвом: тривалість, види та порядок надання

Законодавство гарантує право сумісникам отримувати щорічну відпустку і за основним місцем роботи, і за сумісництвом. Який порядок надання відпустки суміснику, чи можлива відпустка за сумісництвом на одному підприємстві, чи вносити сумісників до графіка відпусток, чи передбачає законодавство відпустку на дітей суміснику — розкажемо у статті.
57577

Прийняття на роботу за сумісництвом: форма наказу

Укладення трудового договору, зокрема при прийнятті на роботу за сумісництвом, оформлюють наказом про прийняття працівника на роботу. Скачайте зразок наказу, оформлений за вимогами ДСТУ.
117843

Сумісництво та суміщення: принципова різниця, яку необхідно врахувати

Сумісництво і суміщення професій і посад є досить проблемним питанням для працівників кадрових служб. Нерідко сумісництво та суміщення в трудовому праві плутають або, ще гірше, ототожнюють їх. У статті ви знайдете все про сумісництво і суміщення, порівняльна характеристика яких є дуже важливою. Отже, сумісництво і суміщення: в чому різниця?
87229

Наказ про звільнення сумісника

Звільнення з роботи працівника-сумісника здійснюється за наявності загальних підстав, передбачених законодавством.
67584

Сумісництво: особливості роботи й оформлення

Робота за сумісництвом є правом працівників підприємств, установ, організацій. Сумісництво — це вид організації праці. Які особливості роботи за сумісництвом, специфіка оплати праці сумісників, роз’яснюємо у статті.
218215

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді