Робота жінок у нічний час: особливості під час воєнного стану

Низка працівниць не може бути залучена до робіт без їх згоди

image69

Праця жінок у мирний та воєнний час: дороговкази для кадровика

Нічним вважається час з 22 до 6 години (ч. 3 ст. 54 Кодексу законів про працю України). Ст. 175 КЗпП передбачає, що залучення жінок до робіт у нічний час не допускається (окрім галузей економіки, де це викликано особливою необхідністю, в такому разі це може бути лише тимчасово). Які саме галузі можуть використовувати працю жінок у нічний час та як довго можуть тривати такі тимчасові заходи, визначає уряд.

Водночас заборона не поширюється на ситуації, коли на підприємстві зайняті лише члени однієї родини.

Передбачене Кодексом законів про працю скорочення тривалості роботи в нічний час на одну годину не застосовується під час дії воєнного стану.

Проте, попри те, що воєнний стан скасував низку обмежень, роботодавці мають пам'ятати, що не можна залучати до роботи в нічний час без їх згоди (ч. 1 ст. 8 Закон України від 15.03.2022 №2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану») такі категорії працівників:

  • вагітні жінки;
  • жінки, які мають дитину віком до одного року;
  • особи з інвалідністю, яким за медичними рекомендаціями протипоказана така робота.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці 

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
7414

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9402

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
9310

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді