Апостиль: основні зміни від Мін'юсту

Документи радянських часів для проставлення апостилю не приймають

Апостиль: основні зміни від Мін'юсту У липні набрав чинності наказ Міністерства юстиції «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів щодо впорядкування відносин з проставлення апостиля». Він, зокрема, закріплює за міністерством повноваження з проставлення апостиля на архівних документах, виданих архівною установою. Крім того, документ передбачає, що подавати документи потрібно безпосередньо через Державну архівну службу України.

Строки зберігання документів

Дещо раніше набули чинності й інші норми. Так, з березня цього року в Україні не приймають  для проставлення апостиля документи, видані установами колишніх союзних республік у складі СРСР. Це стосується і оригіналів, і нотаріальних копій.

А от копії цих документів, які видали органи державної реєстрації актів цивільного стану, —приймуть (це стосується і засвідчених копій з перекладом — за умови обов’язкової попередньої легалізації оригіналу документів).

Тут важливо зважати на те, у якій саме республіці СРСР було видано свідоцтво про державну реєстрацію актів цивільного стану (народження, шлюб, розірвання шлюбу, смерть тощо).

Якщо це сталося в Україні (в радянські часи — УРСР), громадяни можуть отримати свідоцтво повторно у будь-якому відділі державної реєстрації актів цивільного стану на підконтрольній території України і вже потім проставити на цьому документі апостиль.

Якщо документ видавали органи колишніх союзних республік окрім УРСР, то проставляти апостиль мають органами тих держав.

За матеріалами Міністерства юстиції

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Доповідна записка: види, зразок та порядок оформлення

Доповідна записка може готуватися як за власною ініціативою автора, так і вказівкою керівництва. Як оформити різні види доповідних записок, одержати зразок доповідної записки ― детально у цій статті
112696

Довідка про заробітну плату: бланк і реєстрація

Працівник має право вимагати довідку про роботу на підприємстві. Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний її видати. Як готувати довідки та який структурний підрозділ відповідає за це — у статті
23055

Як реєструвати документи

Як уникнути подвійної і тотальної реєстрації, позбутися «багатоповерхових» номерів, не завжди знають навіть досвідчені діловоди. У статті — правила, які допоможуть упоратися із цими проблемами.
38554

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді