Захист прав вагітних та матерів: про що слід пам'ятати?

Дізнайтесь, які гарантії мають працівниці

Захист прав вагітних та матерів: про що слід пам'ятати?Законодавство захищає права вагітних та матерів у сфері праці. Так, Кодекс законів про працю України забороняє відмовляти у працевлаштування через вагітність або наявність дітей до трьох років (для одиноких матерів — дітей до 14 років або дитини з інвалідністю). Так само ці мотиви не можуть бути причиною для зниження заробітної плати. 

Відпустка з вагітності та пологів

У разі відмови прийняти на роботу таку жінку вона має право вимагати від підприємства письмового повідомлення про причини відмови. 

Також слід пам'ятати, що відпустку з вагітності та пологів працівницям надають обов'язково (навіть під час простою не з вини працівниці та навіть для працівниць критичної інфраструктури).

Таку відпустку надають на основі е-лікарняного. При цьому оплачується такий період у розмірі 100% середньої заробітної плати (страховий стаж на обсяг виплат не впливає).

У Держпраці також нагадали роботодавцям, що грубе порушення законодавства про працю, як і звільнення працівника з роботи з особистих мотивів, призводять до кримінальної відповідальності.

За матеріалами Схiдного міжрегiонального управлiння Держпрацi 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163633

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1366

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді