Порядок ведення Реєстру військовозобов’язаних планують оновити, — законопроєкт

Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
За допомогою Реєстру ідентифікуватимуть призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також оформлятимуть документи військового обліку

image96

Як вести Списки та Відомість призовників, військовозобов’язаних та резервістів

18 вересня 2023 р. у ВРУ зареєстрували проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану» № 10062 (далі — Законопроєкт № 10062).

Мета Законопроєкту № 10062:

  • запровадити електронну процедуру отримання статусу учасника бойових дій (УБД), особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) захисників та захисниць України;
  • уточнити порядок ведення Реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів (далі — Реєстр).

Порядок ведення Реєстру військовозобов’язаних планують оновити, — законопроєкт Більше про військовий облік

Автори Законопроєкту № 10062 пропонують внести зміни до законів України «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів» від 16.03.2017 № 1951-VIII  та «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-XII. Зміни передбачають:

  • інформаційну взаємодію між державними реєстрами для отримання статусу УБД;
  • можливість подати заяву в паперовій або електронній формі, зокрема — засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг та/або Єдиного державного реєстру ветеранів війни;
  • особливості отримання статусу УБД під час дії воєнного стану на підставі довідки, яку оформили в електронному вигляді.

Законопроєкт № 10062 також вносить зміни у порядок ведення Реєстру. Крім обов’язкового внесення відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів за допомогою реєстру пропонують їх ідентифікувати, а також оформляти, видавати, обмінювати, вилучати та визнавати недійсними військово-облікові документи.

Реєстр стане не просто автоматизованим, а електронним.

Розширять перелік персональних даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста у Реєстрі. До переліку з ПІБ, дати та місця народження, місця проживання, відомостей про батьків (опікунів), про сімейний стан, реквізитів внутрішнього та закордонного паспорта, інформації про роботу, РНКОПП, оцифрованого образу обличчя, відомостей про виїзд за межі України, освіту та спеціальність, стан здоров’я, притягнення до кримінальної відповідальності та судимість додадуть відомості:

  • про номери телефонів та адреси електронної пошти;
  • про статус ветерана;
  • про володіння іноземними мовами;
  • про право на володіння зброєю;
  • про документи, що дають право на виїзд з України або постійне проживання за кордоном;
  • про водійські права тощо.

Порядок ведення Реєстру військовозобов’язаних планують оновити, — законопроєкт Як відбувається бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

У Законопроєкті № 10062 регламентує можливість отримувати інформацію про своє включення (невключення) до Реєстру та інформацію про себе через програмний інтерфейс — електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

Для формування бази даних Реєстру Центральна виборча комісія, податкова таміграційна служби подаватимуть Міноборони визначені законом відомості прогромадян України віком від 17 до 60 років. Перелік органів, які надсилають дані до Реєстру, також розширять.

Олена Петровська

За матеріалами ВРУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
423

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
57326

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
61371

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
283105

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді