Трудові обов'язки працівника: як уникнути проблем з документами?

Ретельне дотримання правил допоможе убезпечити себе від штрафів у разі суду

Трудові обов'язки працівника: як уникнути проблем з документами?Кодекс законів про працю України (ст. 21) передбачає, що, укладаючи трудовий договір, його сторони зобов'язуються: 

  • власник підприємства — виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, потрібні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором й угодою сторін;
  • працівник — виконувати роботу, визначену угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядку.

Відповідно, трудові обов’язки особи визначають у письмовому трудовому договорі (у разі укладення безстрокового трудового договору — у посадовій інструкції).

Як повідомити нового працівника про умови трудового договору

При цьому законодавство (ст. 29 КЗпП) вимагає, щоб працівників повідомляли про права та обов’язки до початку роботи. Водночас КЗпП (ст. 31) забороняє вимагати від працівника виконувати роботу, не обумовлену трудовим договором.

Засвідчити той факт, що працівник ознайомлений зі трудовими обов’язками, може його підпис у трудовому договорі або у посадовій інструкції (такий запис можна зробити або на самій інструкції, або на наказі про прийняття на роботу). Якщо ж такого підпису не буде, можна вважати, що трудові обов'язки на особу не було покладено.

У Федерації професійних спілок України зауважили, що трудові обов’язки працівника здебільшого визначають на підставі особливостей штатного розпису та кваліфікаційних характеристик.

Прикметно, що працівники несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну підприємству внаслідок порушення покладених на них трудових обов'язків — проте лише у тому разі, якщо є докази ознайомлення працівника з цими обов'язками. 

У Федерації профспілок також відзначили, що зміна трудових обов’язків у трудовому договорі та у посадовій інструкції є зміною істотних умов праці — працівника слід повідомляти про такі зміни.

За матеріалами Федерації професійних спілок України

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Все про посадові інструкції в Україні: правила зі зразками

Роботодавець повинен роз’яснити працівнику його права і обов’язки, забезпечити необхідними для роботи засобами (ст. 29 КЗпП). Як це зробити? Скеровує інший нормативний акт: обов’язки, права та відповідальність працівників закріплюють в посадових та робочих інструкціях. Вас можуть притягнути до відповідальності за їх відсутність. Адже суд кваліфікує це як порушення законодавства про працю.
323026

Внесення змін до посадових інструкцій

Роботодавець планує детальніше описати завдання і обов’язки певної категорії персоналу та змінити посадову інструкцію на робочу. Чи потрібен у такому випадку наказ про зміни, та як правильно його сформулювати?
53688

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді