Мінекономіки змінило форму звіту для підприємств, що є посередниками у працевлаштуванні, а КМУ додав новий звіт

З форми звіту № 1-ПА виключили розділ, а КМУ затвердив новий звіт за формою № 1-ТМ для суб’єктів господарювання — надавачів послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном

image53

Як звітувати про надання послуг із посередництва в працевлаштуванні

Мінекономіки наказом від 22.09.2023 № 14186 внесло зміни до наказу Мінсоцполітики від 03.06.2019 № 851 «Про затвердження форми звітності № 1-ПА «Інформація про кількість працевлаштованих громадян суб’єктами господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні» та Порядку її подання» (далі — Наказ №14186).

Наказом № 14186 із форми звітності № 1-ПА виключили розділ ІІІ. Цей розділ заповнювали суб’єкти господарювання — надавачі послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, які мають ліцензію. Зміни наберуть чинності з 01.08.2024.

Натомість, КМУ постановою «Деякі питання подання звітності про здійснення діяльності з надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном» від 20.10.2023 № 1100 затвердив Порядок подання звітності про здійснення діяльності з надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном та форму звітності про здійснення діяльності з надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном № 1-ТМ (далі — форма звітності № 1-ТМ).

Так, один раз на рік до 30 січня після звітного року, суб’єкти господарювання — надавачі послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном подаватимуть до Мінекономіки форму звітності № 1-ТМ за період з 01 січня до 31 грудня (далі — декларанти).

У формі звітності № 1-ТМ зазначатимуть інформацію про працевлаштованих за кордоном громадян України:

  • за країнами світу;
  • за статтю, місцем проживання до виїзду за кордон, віковими групами, рівнем освіти та тривалістю працевлаштування;
  • за видами економічної діяльності на останньому основному місці роботи в Україні;
  • за видами економічної діяльності у країні призначення;
  • за професійними групами на останньому основному місці роботи в Україні;
  • за професійними групами в країні призначення.

Мінекономіки змінив форму звіту для підприємств, що є посередниками у працевлаштуванні, а КМУ додав новий звітКадрові звіти 2024

Подавати таку звітність декларанти можуть особисто або через довірену особу:

  • у паперовій формі поштовим відправленням з описом вкладення;
  • в електронній формі на офіційну електронну адресу Мінекономіки з обов’язковим накладенням електронного підпису декларанта;
  • або в електронній формі через Портал електронних сервісів Мінекономіки, якщо це буде технічно реалізовано.

Декларант відповідатиме за достовірність поданої інформації. Якщо декларант допустить технічну помилку, він повинен буде повідомити про це листом Мінекономіки та подати виправлений звіт протягом 3 к. дн. після листа.

Якщо декларант не подасть або порушить строк подання звітності протягом трьох звітних періодів поспіль його виключать з переліку суб’єктів господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

Нагадаємо, що діяльність суб’єктів господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном визначені статтями 38 та 38 — 1 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI, далі — Закон № 5067). Тож, відповідальність також визначає Закон № 5067.

Якщо декларант здійснює діяльність без включення до переліку суб’єктів господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, він сплачує штраф у двадцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення (ч. 3 ст. 53 Закону № 5067).

За порушення декларантом інших вимог Закону № 5067 стягується штраф у десятикратному розмірі мінімальної зарплати (ч. 8 ст. 53 Закону № 5067).

Ірина Матійко

За матеріалами Урядового порталу

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Подання до ТЦК та СП списку громадян, що підлягають приписці до призовних дільниць: порядок та зразок

Щороку до 1 грудня усі підприємства зобов’язані подавати до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК та СП) списки працівників, які підлягають приписці до призовних дільниць. Кого включати в такий список та інші вимоги до подання, — читайте у статті.
36945

Кадрові звіти — 2023

Звіти, які потрібно готувати кадровику у 2023 році, дещо змінилися. Наші експерти уже актуалізувати зведену таблицю кадрових звітів 2023.
31751

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді