Збільшили оплату праці за суспільно корисні роботи

10 050 грн — максимальний розмір оплати за такі роботи

image87

Працівників залучили до трудової повинності або суспільно корисних робіт

КМУ постановою від 27 жовтня 2023 р. № 1119 вніс зміни до Порядку залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 13 липня 2011 р. № 753.

Суспільно корисні роботи безробітних та незайнятих внутрішньо переміщених осіб (ВПО) фінансуватимуть за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі — Фонд), коштів місцевих бюджетів, підприємств, установ, організацій, інших джерел, не заборонених законодавством.

Підстава для організації і проведення суспільно корисних робіт, що фінансуватимуть за рахунок коштів Фонду — договір про організацію суспільно корисних робіт та фінансування їхньої організації. Такий договір укладатиме центр зайнятості та замовник суспільно корисних робіт. Примірну форму договору затверджує Мінекономіки.

Виплата основної та додаткової заробітної плати за суспільно корисні роботи не може перевищувати півтора розміру мінімальної заробітної плати, яка встановлена на дату її нарахування, враховуючи положення Закону України «Про оплату праці» від 24 березня 1995 р. № 108/95-ВР та Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15 березня 2022 р. № 2136-ІХ.

Таким чином, оплату суспільно корисних робіт за відпрацьований повний місяць збільшать з 6700 грн до 10 050 грн. З 1 січня 2024 р. вона зросте до 10 650 грн, з 1 квітня 2024 р.— до 12 000 грн.

Найчастіше безробітних залучають:

  • до робіт, щоб забезпечити життєдіяльність громадян, які постраждали під час бойових дій;
  • розвантажувати, фасувати та доставляти гуманітарну допомогу;
  • до соціальних послуг для ВПО;
  • плести маскувальні сітки, консервувати продукцію для потреб ЗСУ, шити одяг та ремонтувати військову амуніцію;
  • допомагати доглядати за пораненими військовослужбовцями в медзакладах;
  • розбирати завали, відновлювати житлові будинки та приміщення, розчищати залізничні колії та автомобільні дороги, які пошкоджені в результаті бойових дій;
  • облаштовувати та укріплювати блокпост, підвальні приміщення під укриття;
  • будувати захисні споруди цивільного захисту, укріплювати дамби;
  • до робіт із заготівлі дров для потреб військових та населення.

Види суспільно корисних робіт залежать від потреб конкретного регіону. Керівництво областей визначає, які роботи потрібні в регіоні. Повідомляє про це Центр зайнятості, який пропонує участь у таких роботах безробітним. З цими людьми укладають строковий трудовий договір на період виконання робіт.

За матеріалами Урядового порталу

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47659

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23555

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102529

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249198

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді