Простій на підприємстві та дистанційна робота

Чи можуть вони відбуватися одночасно?

image54

Простій під час воєнного стану

Що саме слід вважати простоєм, визначає Кодекс законів про працю України. Ст. 34 надає таке визначення:

Простій — це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

Ключовою особливістю простою є те, що працівники не виконують передбачених трудовим договором  обов’язків. Тоді як дистанційна робота насамперед є роботою. А робота має бути оплачена на відповідному рівні — незалежно від того, на робочому місці чи поза ним її виконують. Вимагати підлеглих працювати попри оголошений простій керівник не може. 

Що ж до простою, то він може бути неоплачуваний та оплачуваний (якщо простій оголошено не з вини працівника, він має бути оплачений на рівні не менш ніж 2/3 окладу).

Під час простою працівники можуть перебувати:

  • вдома;
  • на робочому місці (не виконуючи роботу).

Цей аспект законодавство не регулює — місце перебування визначає роботодавець (потрібно видати відповідний наказ або розпорядження).

Крім того, працівників можна перевести на іншу роботу на тому ж або на іншому підприємстві в тій же місцевості (термін переведення — до одного місяця). У разі такого переведення потрібно враховувати спеціальність та кваліфікацію працівника. 

За матеріалами Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Воєнний стан в Україні продовжено до 16 листопада 2023 року. У законодавстві про працю є обмеження, пов'язані з його дією. Матеріал допоможе правильно організувати роботу та не допускати помилок.
2158

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді