Чи можна звільнити працівника за заявою, яку той порвав та викинув у смітник

Суд визнає таке звільнення незаконним та поновить працівника на роботі

image56

Як звільнити за угодою сторін

Хмельницький апеляційний суд визнав незаконним звільнення працівника за заявою, яку він порвав і викинув у смітник (постанова від 07.11.2023 у справі № 686/2873/23).

На тлі суперечностей та виробничих непорозумінь, що перейшли у площину особистих неприязних стосунків з керівником підприємства, працівник написав заяву про звільнення за угодою сторін. Утім, коли зрозумів, що діяв емоційно, у відділі кадрів у присутності директора підприємства він порвав, зім’яв свою заяву та викинув її у смітник.

Згодом працівник дізнався, що керівник наказав працівникам відділу кадрів склеїти цю заяву, зареєструвати та подати йому на підпис. Працівник написав іншу заяву, щоб відкликати свою заяву про звільнення за угодою сторін. Однак відповіді не отримав, — його звільнили.

Суд визнав незаконним та скасував наказ роботодавця про звільнення працівника, поновив його на роботі, стягнув з підприємства на користь працівника зарплату за час вимушеного прогулу й моральну шкоду.

Роботодавець звернувся з апеляційною скаргою та вказав, що законодавство не передбачає обов’язку письмово оформлювати угоду сторін про припинення трудового договору, проте її оформили. Працівник написав заяву про звільнення за угодою сторін та зазначив конкретну дату звільнення. Домовленості про звільнення за угодою сторін досягли, тож керівник не зобов’язаний приймати заяву, якою працівник відкликає заяву про звільнення.

Апеляційний суд звернув увагу на зім’ятий, з ознаками склеювання, вигляд заяви про звільнення, яку написав працівник. Свої аргументи, що працівник знищив заяву через декілька днів після того, як отримав резолюцію керівника, роботодавець довести суду не зміг. У результаті суд констатував, що сторони не досягли домовленості припинити трудовий договір за взаємною згодою.

Ірина Матійко

За матеріалами Хмельницького апеляційного суду

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106146

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122490

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50533

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді