Робота за сумісництвом: для кого залишились обмеження

У 2022 році Кабмін скасував деякі заборони

image34

Зміни у законодавстві щодо роботи за сумісництвом

Держпраці нагадала про скасування обмежень щодо роботи за сумісництвом. Йдеться про наказ Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 року № 43 «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» та постанову КМУ від 3 квітня 1993 року № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій», які уряд скасував у 2022 році.

Згідно з цими документами, робота за сумісництвом не могла перевищувати чотирьох годин на день і повний робочий день у вихідний, а загальна тривалість роботи за сумісництвом впродовж місяця не могла перевищувати половини місячної норми робочого часу.

Зауважимо, Кодекс законів про працю України (ст. 102-1) так визначає сумісництво:

Сумісництво — це виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця-фізичної особи.

Заробітну плату працівника-сумісникам видають за фактично виконану роботу.

Важливо, що, попри скасування низки загальних обмежень, для працівників державного сектору економіки є чинними окремі обмеження, встановлені Законом «Про запобігання корупції» (за винятком викладацької, наукової та творчої діяльності, а також медичної, інструкторської та суддівської практики у спорті).

За матеріалами Центрального регіону інспекційної діяльності Держпраці у Дніпропетровській області

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка за сумісництвом: тривалість, види та порядок надання

Законодавство гарантує право сумісникам отримувати щорічну відпустку і за основним місцем роботи, і за сумісництвом. Який порядок надання відпустки суміснику, чи можлива відпустка за сумісництвом на одному підприємстві, чи вносити сумісників до графіка відпусток, чи передбачає законодавство відпустку на дітей суміснику — розкажемо у статті.
57431

Прийняття на роботу за сумісництвом: форма наказу

Укладення трудового договору, зокрема при прийнятті на роботу за сумісництвом, оформлюють наказом про прийняття працівника на роботу. Скачайте зразок наказу, оформлений за вимогами ДСТУ.
117148

Сумісництво та суміщення: принципова різниця, яку необхідно врахувати

Сумісництво і суміщення професій і посад є досить проблемним питанням для працівників кадрових служб. Нерідко сумісництво та суміщення в трудовому праві плутають або, ще гірше, ототожнюють їх. У статті ви знайдете все про сумісництво і суміщення, порівняльна характеристика яких є дуже важливою. Отже, сумісництво і суміщення: в чому різниця?
85951

Наказ про звільнення сумісника

Звільнення з роботи працівника-сумісника здійснюється за наявності загальних підстав, передбачених законодавством.
66967

Сумісництво: особливості роботи й оформлення

Робота за сумісництвом є правом працівників підприємств, установ, організацій. Сумісництво — це вид організації праці. Які особливості роботи за сумісництвом, специфіка оплати праці сумісників, роз’яснюємо у статті.
217646

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді