Приймаємо на роботу фізособу-підприємця з підказками від експерта

Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Керівник експертної групи «Експертус Кадри» Ольга Догадіна пояснила, коли приймати ФОП як основного працівника, а коли — як сумісника

image39

Який трудовий договір оформити з ФОП — за основним місцем роботи чи сумісництвом

Статус ФОП не впливає і не обмежує правомочності особи, що випливають з її цивільної право- та дієздатності й не позбавляє особу інших прав, задекларованих Конституцією України.

Кожен громадянин має гарантоване право на працю і на створення державою умов для повного здійснення цього права (ст. 43 Конституції України). Тому ФОП мають право укладати трудові договори як на одному, так одночасно і на кількох підприємствах (ч. 2 ст. 21 КЗпП).

За яким договором ФОП надає послуги та виконує роботи

Якщо фізична особа — підприємець (ФОП) не має основного місця роботи — приймайте на основне місце роботи. Якщо працевлаштований в іншого роботодавця — за сумісництвом.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16308

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163566

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1363

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді