Оголошення про роботу: за які тексти оштрафують?

Наводимо зібрані Держпраці приклади порушень

Оголошення про роботу: за які тексти оштрафують?Державна служба з питань праці нагадала про неприпустимість дискримінації в оголошеннях про пошук працівників. 

Як скласти оголошення про вакансію без дискримінації та вберегтися від штрафу в 10 мінімальних зарплат

В рекламі про вакансії заборонено висувати вимоги щодо:

  • раси та кольору шкіри;
  • віку та статі;
  • стану здоров’я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД;
  • сексуальної орієнтації;
  • політичних, релігійних та інших переконань;
  • членства у професійних спілках або інших громадських об’єднаннях;
  • етнічного та соціального походження;
  • сімейного та майнового стану;
  • місця проживання;
  • мовних або інших ознак, які не пов’язаними з характером роботи або умовами її виконання.

Не можна також під час прийняття на роботу вимагати від працівників надавати відомості про особисте життя.

Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення», ст. 11, винятком можуть бути ситуації, коли йдеться про специфічну роботу (яку можуть виконувати лише особи певної статі).

У Держпраці зауважили негативні тенденції, коли більшість робочих місць і вакансій, розрахованих на жінок, належать до сфери обслуговування та передбачають низьку оплату. Тут навели такі приклади текстів оголошень, що порушують закон:

«Прибиральниця………Жінка до 55 років, без шкідливих звичок. Вимоги: орієнтація на якісну роботу; активність та ініціативність; відповідальність і пунктуальність; досвід роботи (бажано, але не обов’язково)»

«……….Терміново потрібна дівчина в офіс, помічник керівника, досвід не обов’язково»

«Потрібен солідний чоловік (бажано) для адміністративної роботи………»

За порушення закону щодо дискримінації в оголошеннях штраф становить 10 мінімальних заробітних плат (на момент вчинення порушення).

За матеріалами Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Спрощені трудові відносини

Спрощений режим трудових відносин наразі можна застосовувати тільки на час воєнного стану. Водночас зміни, запроваджені відповідним законом, внесені до КЗпП.  Припускаємо, що законодавці планують, щоб роботодавці з працівниками перейшли до індивідуального регулювання трудових відносин. Хто може застосовувати спрощений режим? Як укладати трудовий договір й оплачувати працю працівників,  — роз’яснюємо у статті
7020

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16512

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
164116

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді