Не виплачуєте зарплату? Покарання аж до позбавлення волі

Розбираємось, яке покарання може загрожувати роботодавцям та коли можна уникнути його

Не виплачуєте зарплату? Покарання аж до позбавлення воліДержавна служба з питань праці розповіла про види відповідальності за порушення строків виплати заробітної плати.

Так, посадових осіб можуть притягти до адміністративної чи кримінальної відповідальності (на підставі перевірок Держпраці).

Кримінальна відповідальність за порушення у сфері праці

Кодекс України про адміністративні правопорушення (ст. 41) передбачає такі санкції за:

  • порушення встановлених термінів виплати заробітної плати — штраф від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-1 700 грн);
  • повторне порушення року, або ж правопорушення, що зачіпає права неповнолітніх, вагітних жінок, одиноких батьків, матерів чи осіб, які їх замінюють і виховують дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю — штраф від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 700-5 100 грн).

Кримінальний кодекс, своєю чергою, встановлює такі санкції:

  • безпідставна невиплата заробітної плати (більш ніж за місяць), вчинена роботодавцем умисно — 
    • штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8 500-17 000);
    • виправні роботи на строк до 2 років. 
  • безпідставна невиплата заробітної плати (більш ніж за місяць), вчинена роботодавцем умисно внаслідок нецільового використання коштів, призначених для виплати заробітної плати —
    • штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000-25 500 грн);
    • обмеження волі на строк до 3 років;
    • позбавлення волі на строк до 5 років.

Покарання супроводжуються позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Зауважте: якщо ще до притягнення до кримінальної відповідальності виплатити належні кошті, можна звільнитися від покарання.

Одночасно до відповідальності (фінансової) можуть притягти власне підприємство — юридичну або фізичну особу. Тут вже слід керуватися вимогами Кодексу законів про працю України (ст. 265). Так, КЗпП передбачає штраф за порушення встановлених строків виплати (або виплату не в повному обсязі) заробітної плати та інших виплат, передбачених законодавством більш ніж за місяць. Розмір стягнення становить три мінімальні заробітні плати (на момент виявлення порушення).

Під час воєнного стану роботодавці мають змогу звільнитися від штрафу, якщо:

  • в повному обсязі та у встановлений строк виконають приписи про усунення порушень, виявлених під час перевірки;
  • доведуть, що порушення відбулося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили.

Будьте обачні: у жодному разі роботодавця не звільняють від необхідності погасити заборгованість перед працівниками. Проте, коли порушення пов'язане з веденням бойових дій, термін виплати можуть відкласти до того часу, поки підприємство не відновить свою діяльність.

Крім того, можливе притягнення до дисциплінарної та матеріальної відповідальності.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47174

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
22333

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
98623

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
247432

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді