Тривала відсутність через хворобу: вихідна допомога при звільненні

Підкажемо, в якій ситуації працівник може отримати виплати

Тривала відсутність через хворобу: вихідна допомога при звільненніВихідна допомога виплачується за фактом звільнення з певної підстави та не залежить ані від тривалості роботи, ані від розміру заробітної плати. Держпраці надає таке визначення:

Вихідна допомога — це грошова виплата працівникові, який звільнений з роботи не з власної ініціативи, яку виплачує роботодавець у випадках, передбачених законом або сторонами. Основною метою вихідної допомоги є матеріальне забезпечення звільненого працівника в період пошуку ним нової роботи. 

Підстави для виплати допомоги містить Кодекс законів про працю України.

Вихідна допомога при звільненні — підстави для виплати і розмір

Так само КЗпП містить пункт про можливість звільнити працівника через нез’явлення на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності (п. 5 ст. 40). Проте у цьому разі виплата вихідної допомоги не передбачена.

Водночас така можливість може бути закріплена у колективному договорі.

Відповідно, якщо колдоговір або його положення не призупиняли на час воєнного стану, працівник може розраховувати на виплати при звільненні.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
247101

Одноразова грошова допомога при виході на пенсію: чи виплачують?

Одноразову грошову допомогу в розмірі 10 місячних посадових окладів за наявності не менше 10 років стажу на посадах в органах місцевого самоврядування чи на посадах, віднесених до відповідних категорій посад державних службовців наразі не виплачують.
20409

Виплати після звільнення: на що розраховувати та в якому розмірі

Про те, що при звільнення працівнику слід виплатити зароблену заробітну плату та компенсувати невикористану відпустку — відомо всім. Але це не все. За певних підстав звільнення держава гарантує ще й виплату вихідної допомоги. Розглянемо, хто та в якому розмірі може розраховувати на виплати після звільнення.
5066

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді