Праця осіб з інвалідністю: які виплати може отримати роботодавець

Окрім дотацій за облаштування робочого місця, передбачена низка інших пільг

Праця осіб з інвалідністю: які виплати може отримати роботодавець

Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю нагадав, що для стимулювання працевлаштування таких працівників використовують не лише методи примусу (такі, як виконання нормативу), а й заохочення.

Трудові відносини з особами з інвалідністю

Так, йдеться, зокрема, про такі пільги:

  • фінансова допомога, дотації та позики від держави на створення і переоснащення робочих місць для осіб з інвалідністю;
  • сплата єдиного соціального внеску за пільговою ставкою у 8,41 % (замість 22%);
  • компенсація 50 % фактичних витрат на оплату праці для осіб з інвалідністю;
  • пільгове оподаткування для громадських об’єднань осіб з інвалідністю, які наймають працівників з обмеженими можливостями.

Загалом фінансова допомога може бути як поворотною, так і безповоротною. Якщо йдеться про цільові позики, то вони надаються безвідсотково. Також кошти з бюджету передбачені на перекваліфікацію та професійну реабілітацію осіб з інвалідністю та тимчасове покриття витрат на оплату праці.

Праця осіб з інвалідністю: які виплати може отримати роботодавець

СКАЧАТИ

За створення спеціального робочого місця для особи з інвалідністю (яка зареєстрована у державній службі зайнятості як безробітна) роботодавець може отримати дотацію:

  • 40 мінімальних заробітних плат (268 000 грн) — якщо робоче місце передбачає пристосування устаткування і технічного обладнання під людину з інвалідністю або пристосування обладнання на ділянці виробничої площі;
  • 100 мінімальних заробітних плат (670 000 грн) — якщо робоче місце створюється шляхом встановлення основного і додаткового устаткування, технічного обладнання для особи з інвалідністю.

Водночас у Фонді соцзахисту осіб з інвалідністю наголосили, що переоснащення робочого простору часто не потрібне для того, щоб прийняти на роботу працівника з інвалідністю. Крім того, іноді суттєво спростити вирішення питання може дистанційний формат роботи.

Натомість тут наголошують на важливості репутаційних переваг для підприємств, які мають інклюзивну корпоративну культуру.

За інформацією Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Праця осіб з інвалідністю: які пільги та гарантії передбачені

Особа з інвалідністю — особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.
3289

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю

Протягом року кадрові служби пильнують, аби на підприємстві працювали особи з інвалідністю у кількості, що відповідає нормативу робочих місць. Однак дуже часто з’ясовується, що норматив не виконано. Одна з причин — оскільки у розрахунку беруть участь усереднені показники, після заокруглень фактична чисельність осіб з інвалідністю виявляється меншою, аніж планували. Як уникнути такої проблеми?
13870

Зразок виробничої характеристики для працівника, який оформлює інвалідність у МСЕК

Медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) працівник повинен пройти для встановлення інвалідності. Для цього необхідна виробнича характеристика, шаблон якої розробили експерти Системи.
15210

Порядок працевлаштування осіб з інвалідністю

Держава захищає права працівників з інвалідністю та гарантує їм право на роботу. Як приймати на роботу таких працівників і дотримати вимог законодавства? Як оформити наказ про прийняття на роботу інваліда? Вберегтися від помилок під час працевлаштування осіб з інвалідністю допоможе консультація нашого експерта
30432

Звіт 10-ПОІ: коли і як правильно подавати

Звіт про працевлаштування інвалідів — один із найскладніших в кадровій практиці. Чимала кількість рядків для заповнення вимагає високої концентрації та уважності до деталей, а помилка тягне за собою накладання штрафу. Хто, як і в які терміни має подати звіт 10-ПОІ, роз’яснюємо у статті
24007

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді