Спрощений режим регулювання: що це і для кого?

Дізнайтесь, які аспекти трудових відносин визначають роботодавець та працівник

Спрощений режим регулювання: що це і для кого?

Спрощений режим регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва запровадили на законодавчому рівні запровадили з липня 2022 року. Такий режим передбачає можливість встановлення індивідуальних умов праці працівника безпосередньо у трудовому договорі.

Звичайний, спрощений трудовий договір чи контракт? Шпаргалка кадровику

Так, сторони можуть на власний розсуд (за взаємною згодою) врегулювати відносини стосовно:

  • виникнення і припинення трудових відносин;
  • системи оплати праці та розміру заробітної плати;
  • норм праці;
  • норм робочого часу та відпочинку.

Безумовно, при цьому не має бути суперечностей із вимогами, встановленими Кодексом законів про працю України

За спрощеного режиму на роботодавців не поширюються вимоги стосовно ведення документації з кадрових питань, прийняття локальних нормативних актів та організаційно-розпорядчої документації (зокрема, щодо режиму робочого часу та часу відпочинку, відпусток), а також інших документів з питань, що врегульовані трудовим договором.

Водночас роботодавець повинен вести облік трудової діяльності працівника в електронній формі та подавати до держорганів звіти щодо персоналу.

Спрощений режим регулювання трудових відносин можна застосовувати, якщо або працівник, або роботодавець відповідають таким вимогам:

  • роботодавець — є суб’єктом малого або середнього підприємництва з середньою кількістю працівників за звітний період (календарний рік) не більш ніж 250 осіб;
  • працівник — має заробітну плату у розмірі понад 8 встановлених законом мінімальних зарплат.

Зауважте: застосування спрощеного режиму можливе лише на добровільних засадах. 

Трудовий договір за спрощеного режиму регулювання оформлюють письмово у двох примірниках або ж, за взаємною згодою сторін, можна сформувати електронний документ.

При цьому це стосується як безстрокових, так і строкових трудових договорів

За інформацією Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Статті за темою

Усі статті за темою

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
117775

Ключове про трудовий договір зі зразком

Конституція України кожному громадянину гарантує право на працю. Реалізація цього права починається з укладання трудового договору. Що таке трудовий договір та його види? Який вид та форму договору обрати? З якого моменту трудовий договір вважається укладеним? У чому полягає відмінність трудового договору від цивільно-правових договорів? Як виглядає приклад трудового договору? Які можливості діють в період воєнного стану? Ми підготували для вас роз’яснення та зразок трудового договору 2024.
251285

Різниця між трудовим та цивільно-правовим договором

Трудовий договір та цивільно правова угода — два види договорів, що найчастіше укладаються між роботодавцем та працівником. Вони мають ряд важливих відмінностей, які впливають на права та обов’язки сторін, а також на порядок припинення відносин. У цій статті ви знайдете основні відмінності між трудовим та цивільно-правовим договором а також корисні поради щодо того, що краще обрати трудовий чи цивільно-правовий договір
1875

Призупинення трудового договору в умовах воєнного стану

На початку військової агресії рф в трудовому законодавстві України з’явилося нове поняття — призупинення трудових відносин. Як законно та ефективно здійснити призупинення трудового договору в умовах воєнного стану та повернути працівників на роботу? Як слід оформляти кадрові документи у такому разі та що необхідно знати про наслідки призупинення трудового договору? Покроковий алгоритм дій кадровика з підказками чекає на вас у статті.
85599

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді