Працівник не відпрацював повний рік: чи відпускати у повноцінну відпустку?

Право на щорічну відпустку повної тривалості обмежене перший час на роботі

Працівник не відпрацював повний рік: чи відпускати у повноцінну відпустку?

Право працівника на щорічні основну та додаткові відпустки повної тривалості настає вже у перший рік, після того, як мине 6 місяців безперервної роботи на підприємстві (Закон України «Про відпустки»). 

Як надавати відпустки в умовах воєнного стану

До цього (у перші пів року) скористатися відпусткою також можна, проте вона надаватиметься лише на певну кількість днів — пропорційно до відпрацьованого часу.

Водночас під час воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури. Єдиним винятком є відпустка у зв’язку вагітністю та пологами чи відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»).

За інформацією Державної служби України з питань праці

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
67867

Щорічна відпустка у перший рік роботи

Для тих працівників, які тільки починають трудовий шлях та й для інших новопризначених робітників нерідко актуальним є питання — перша відпустка через скільки місяців? Про нюанси отримання щорічної відпустки у перший рік роботи та про її тривалість читайте у статті.
12247

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
515147

Відпустка новоприйнятому працівнику

Загальновідоме правило — право працівника на відпустку повної тривалості у перший рік роботи настає після шести місяців безперервної роботи на підприємстві. А як же бути, якщо працівнику вкрай необхідно оформити відпусту до настання шестимісячного строку безперервної роботи? Коли стає доступною щорічна основна відпустка новому працівнику, читайте у статті.
14310

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді