Робота за сумісництвом під час воєнного стану, якщо основне місце роботи зруйноване

Чи зараховуватиметься стаж, які документи потрібні та як звільнитися з основного місця роботи?

Робота за сумісництвом під час воєнного стану, якщо основне місце роботи зруйноване

Працівник, який не може звільнитися з основного місця роботи, оскільки підприємство зруйновано й керівництво невідомо де знаходиться, працевлаштувався на роботу за сумісництвом.

Держпраці роз’яснила, які його трудові права та можливі подальші кроки.

Як приймати на роботу за сумісництвом у 2022 році

При прийнятті працівника на роботу за сумісництвом роботодавець має дотримуватися вимог ч. 4 ст. 24 КЗпП. За цією нормою працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом або розпорядженням роботодавця, і повідомлення Державної фіскальної служби України про прийняття працівника на роботу.

Працівник, який приймається на роботу за сумісництвом на інше підприємство, в установу, організацію повинен пред’явити власнику або уповноваженому ним органу паспорт. Якщо робота за сумісництвом потребує спеціальних знань, роботодавець має право вимагати пред’явити диплом чи інший документ про набуту освіту або професійну підготовку. На підставі заяви працівника видають наказ про прийняття на роботу за сумісництвом. Оскільки трудова книжка працівника знаходиться за основним місцем роботи, відповідно запис до неї про прийняття на роботу за сумісництвом може проводитись за бажанням працівника за основним місцем роботи на підставі витягу з наказу про роботу за сумісництвом.

Держпраці нагадує, що інформація про трудові відносини із сумісниками обов’язково відображається роботодавцями у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого Наказом Мінфіну 13.01.2015 року № 4 (у редакції наказу Мінфіну 15.12.2020 року № 773) та зареєстрованого в Мін'юсті 28.12.2020 р. за № 1304/35587.

Тобто робота за сумісництвом зараховується до трудового стажу.

Щодо звільнення з основного місця роботи, то у випадках коли роботодавець невідомо де, керівник чи уповноважений орган не приймає заяву про звільнення за власним бажанням, не видає наказ про звільнення, затягує такий процес, або взагалі не реагує, єдиний можливий варіант розірвання трудового договору — звернення до суду з позовною заявою про визнання трудового договору припиненим.

Джерело: Східне міжрегіональне управління Держпраці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Внутрішнє сумісництво: наказ, особова картка, облік робочого часу

З листа до редакції: «Декілька років тому ми дозволили жінці-лаборанту працювати у вільний від основної роботи час за внутрішнім сумісництвом у тій же лабораторії прибиральником виробничих приміщень. За таку роботу ми доплачували їй 50% окладу прибиральника. Зараз ця працівниця вирішила відмовитися від роботи прибиральника. Який слід видати наказ? Оскільки раніше було видано наказ про дозвіл працювати за сумісництвом, то тепер маємо написати «не дозволяємо надалі працювати»? Чи як правильно?»
69424

«Переведення» з сумісництва на основне місце роботи

Якщо необхідно оформити для працівника зміну роботи за сумісництвом на основне місце роботи, кадровики нерідко припускаються помилки, оформлюючи такий перехід як переведення. А як же правильно оформити таку процедуру?
30985

Відпустка за сумісництвом: тривалість, види та порядок надання

Законодавство гарантує право сумісникам отримувати щорічну відпустку і за основним місцем роботи, і за сумісництвом. Який порядок надання відпустки суміснику, чи можлива відпустка за сумісництвом на одному підприємстві, чи вносити сумісників до графіка відпусток, чи передбачає законодавство відпустку на дітей суміснику — розкажемо у статті.
61019

Прийняття на роботу за сумісництвом: форма наказу

Укладення трудового договору, зокрема при прийнятті на роботу за сумісництвом, оформлюють наказом про прийняття працівника на роботу. Скачайте зразок наказу, оформлений за вимогами ДСТУ.
130505

Сумісництво та суміщення: принципова різниця, яку необхідно врахувати

Сумісництво і суміщення професій і посад є досить проблемним питанням для працівників кадрових служб. Нерідко сумісництво та суміщення в трудовому праві плутають або, ще гірше, ототожнюють їх. У статті ви знайдете все про сумісництво і суміщення, порівняльна характеристика яких є дуже важливою. Отже, сумісництво і суміщення: в чому різниця?
98866

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді