Простій та стаж для відпусток: як рахувати?

Підкажемо, чи зараховувати час простою до стажу

Простій та стаж для відпусток: як рахувати?

Держпраці пояснила, чи зараховується період простою до стажу для надання щорічної додаткової відпустки за роботу у шкідливих умовах.

Простій та стаж для відпусток: як рахувати?

СКАЧАТИ

Які саме періоди роботи надають право на щорічні додаткові відпустки, фіксує Закон України «Про відпустки» (ч. 1 ст. 9). Це, зокрема:

  • час фактичної роботи зі шкідливими, важкими умовами або з особливим характером праці;
  • час щорічних основної та додаткової відпусток;
  • час роботи вагітних жінок, переведених на підставі медичного висновку на легшу роботу.

Що ж до періоду простою, то під час нього працівники не виконують своїх посадових обов’язків, хоча дія трудового договору й не припиняється.

Відтак, права на щорічну додаткову відпустку за період простою працівники не набувають.

За інформацією Управління інспекційної діяльності Держпраці у Вінницькій області

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Статті за темою

Усі статті за темою

Наперед використана відпустка: чи стягувати кошти при звільненні

Щорічна основна відпустка — право кожного працівника. Але за використаною наперед відпусткою може слідувати звільнення. Про те, коли можна йти у відпустку та які нюанси тягне за собою надання відпустки наперед, читайте у статті.
17459

Відпустка новоприйнятому працівнику

Загальновідоме правило — право працівника на відпустку повної тривалості у перший рік роботи настає після шести місяців безперервної роботи на підприємстві. А як же бути, якщо працівнику вкрай необхідно оформити відпусту до настання шестимісячного строку безперервної роботи? Коли стає доступною щорічна основна відпустка новому працівнику, читайте у статті.
13661

Заява на відпустку: зразок

«Як написати заяву на відпустку», — слова, які кадровик чує при оформленні щорічної основної відпустки, відпустки при народженні, для догляду за дитиною, за власний рахунок тощо. Щоб зекономити ваш час, ми зібрали зразки заяв на відпуску 2024 в одній статті. Користуйтесь та поповнюйте скарбничку бланків кадровика.
474316

Відпустка частинами: які види дозволено надавати частинами

Питання поділу відпустки на частини узгоджується між працівником та роботодавцем. А як ділити щорічну відпустку або чи можна здійснити поділ відпустки на дітей, відпустки без збереження зарплати чи навчальної відпустки, — відповіді на ці та інші запитання знайдете у статті
26485

Право чоловіка на декретну відпустку

Права чоловіків на декретну відпустку — гарантія соціальної та гендерної рівності. Декретні для чоловіків все частіше стають звичним явищем, що не викликає зайвої уваги ні роботодавців, ні працівників.
4776

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді