Щорічна відпустка і компенсація після демобілізації: норми закону

Хто з працівників може розраховувати на надання щорічної відпустки за час служби?

Щорічна відпустка і компенсація після демобілізації: норми закону

Кодекс законів про працю України (ст. 119) не містить норм щодо збереження в період військової служби щорічної основної відпустки для працівників, призваних на військову службу.

Щорічна відпустка і компенсація після демобілізації: норми закону

СКАЧАТИ

Що ж до того стажу, який дає таке право, то тут Держпраці радить спиратися на Закон України «Про відпустки». Так, після оновлень документ передбачає, що до стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку, зараховують: 

«Час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (у тому числі час оплаченого вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу), крім випадків, коли за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігалися місце роботи і посада на підприємстві на час призову».

Відповідно, працівник, призваний на військову службу у ЗСУ під час мобілізації на особливий період, набував права на щорічну відпустку за час перебування на службі до 18.07.2022 включно (до початку дії Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин»). 

Що ж до грошової компенсації, то у Держпраці нагадали, що вона виплачується під час звільнення. Також працівник може виявити бажання отримати компенсацію замість частини щорічної відпустки, але в такому разі тривалість наданої основної та додаткових відпусток має становити щонайменше 24 календарні дні.

За інформацією Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці 

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
518035

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
70077

Щорічна відпустка у перший рік роботи

Для тих працівників, які тільки починають трудовий шлях та й для інших новопризначених робітників нерідко актуальним є питання — перша відпустка через скільки місяців? Про нюанси отримання щорічної відпустки у перший рік роботи та про її тривалість читайте у статті.
12779

Наперед використана відпустка: чи стягувати кошти при звільненні

Щорічна основна відпустка — право кожного працівника. Але за використаною наперед відпусткою може слідувати звільнення. Про те, коли можна йти у відпустку та які нюанси тягне за собою надання відпустки наперед, читайте у статті.
26125

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді