Чоловік зник безвісти: чи вважати працівницю одинокою матір'ю?

Від цього статусу залежить право на додаткову відпустку

Чоловік зник безвісти: чи вважати працівницю одинокою матір'ю?

СКАЧАТИ

Держпраці пояснила, що одинокою матір'ю вважають жінку, якщо:

  • в актовому записі про народження її дитини відомості про чоловіка як батька дитини внесені в установленому порядку за її вказівкою; 
  • батько дитини:
    • помер;
    • позбавлений батьківських прав (за рішенням суду);
    • визнаний безвісно відсутнім;
    • оголошений померлим. 

Важливо, що при цьому дитина не повинна бути усиновлена іншим чоловіком.

Відповідно, якщо у працівниці з дитиною чоловік визнаний зниклим, вона має право на щорічну додаткову відпустку, яку надають одиноким матерям або батькам, які виховують дітей без матерів (Закон України «Про відпустки»).

За інформацією Державної служби України з питань праці

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
515147

Наперед використана відпустка: чи стягувати кошти при звільненні

Щорічна основна відпустка — право кожного працівника. Але за використаною наперед відпусткою може слідувати звільнення. Про те, коли можна йти у відпустку та які нюанси тягне за собою надання відпустки наперед, читайте у статті.
24001

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю: стаж та допомога

За потреби по закінченню відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівники вправі оформити відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю. У статті ви знайдете зразок заяви та наказу на таку відпустку, а також дізнаєтеся чи зараховується цей період відпустки до стажу для надання щорічних відпусток та лікарняного, а також про те, як така відпустка впливає на розмір допомоги з тимчасової непрацездатності після повернення на роботу.
28146

Правила визначення тривалості щорічної відпустки для різних категорій працівників

Як визначити максимальну і мінімальну тривалість щорічної основної відпустки з огляду на особливості воєнного стану, яка тривалість щорічної основної відпустки у перший рік роботи працівника, яку кількість днів становить «чорнобильська» відпустка, — відповіді на ці запитання знайдете у статті
50682

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді