Медичні огляди: що потрібно знати

Підкажемо, коли складають списки працівників для періодичного медогляду

Медичні огляди: що потрібно знати

Організовуючи медичні огляди, слід керуватися Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 № 246.

Звільняємо працівника, який за станом здоров’я не відповідає посаді

Роботодавець може відправити працівників або на попередній, або на періодичний медогляд. 

Попередній медичний огляд проводять, щоб виявити, чи може він виконувати свої професійні обов'язки в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних факторів, а також щоб виявити набуті раніше професійні захворювання.

Що ж до періодичних медичних оглядів, то вони також мають виявляти профзахворювання на ранніх етапах та створити можливість спостерігати за станом особи в динаміці. До того ж, сме періодичні медогляди є підставою для оздоровчих та лікувально-профілактичних заходів.

Найбільші відмінності між цими видами медоглядів — в організації.

Так, попередній проводять під час прийняття на роботу (зокрема, у разі переведення), а от періодичний — відповідно до вимог Переліку шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній (періодичні) медичний огляд працівників.

Списки тих, хто має пройти процедуру, роботодавець складає на основі визначеного лікарем з гігієни праці акта визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду (документ оформлюють щороку до 1 грудня). Остаточний список також погоджують з лікарем.

Зауважте: для проведення попереднього медичного огляду роботодавець повинен укласти договір із закладом охорони здоров’я.

За результатами медогляду офрмлюють заключний акт у шести примірниках. Документ передають:

  • роботодавцеві;
  • представнику профспілкової організації;
  • профпатологу;
  • територіальному органу Держпраці;
  • територіальному органу Пенсійного фонду України.

Ще один примірник залишається у закладі охорони здоров’я.

Відповідальність за своєчасне проходження медичних оглядів у строки, погоджені із закладами охорони здоров’я покладають на роботодавця. Водночас працівників, які не пройшли в установлений термін медичні огляди, можуть відсторонити від роботи.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25750

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45988

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33674

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді