Цивільно-правовий та трудовий договори

Відмінності та особливості

Цивільно-правовий та трудовий договори

Цивільно-правовий договір – це угода між працівником і підприємством на виконання певної роботи, предметом якого є надання певного результату праці (згідно з ст. 626 Цивільного кодексу України).

Метою цивільно-правового договору є отримання оплати праці, а процес організації трудової діяльності залишається за його межами.

Договір підряду VS трудовий договір: урахуйте ризики та убезпечтеся від штрафу

Виконавець за цивільно-правовим договором не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, сам організовує свою роботу, не зараховується до штату та не має запису до трудової книжки.

Основною ознакою, що відрізняє цивільно-правові відносини від трудових, є те, що трудовим законодавством регулюється процес організації трудової діяльності.

Трудовий договір, як правило, укладається на невизначений час, і здійснення трудової діяльності відбувається у складі трудового колективу. Роботодавець у трудовому договорі встановлює норми праці та робочого часу, умови матеріальної відповідальності, заходи дисциплінарної відповідальності та забезпечує соціальні гарантії.

Заробітна плата виплачується за процес праці, а не її результат. Роботодавець зобов’язаний надати робоче місце, дотримати правил охорони праці на підприємстві.

Відповідальність працівника за трудовим договором регулюється лише КЗпП України та інших актів трудового законодавства, що не можуть змінюватися сторонами у договорі, а відповідальність працівника у цивільно-правових відносинах визначається в договорі, а те, що ним не врегульоване — законодавством України.

За інформацією

Південного міжрегіонального управління Держпраці

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Спрощені трудові відносини

Спрощений режим трудових відносин наразі можна застосовувати тільки на час воєнного стану. Водночас зміни, запроваджені відповідним законом, внесені до КЗпП.  Припускаємо, що законодавці планують, щоб роботодавці з працівниками перейшли до індивідуального регулювання трудових відносин. Хто може застосовувати спрощений режим? Як укладати трудовий договір й оплачувати працю працівників,  — роз’яснюємо у статті
7077

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: особливості укладення

Одним із видів трудового договору є трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Прийняття на роботу з нефіксованим трудовим договором передбачає низку особливостей. Що має містити заява про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок її заповнення? Чи приймається наказ про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок такого наказу? Усе про трудовий договір з нефіксованим робочим часом, алгоритм укладення та реалізації, читайте у статті.
16210

Прийняття на роботу неповнолітніх

Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
12382

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
123831

Ключове про трудовий договір зі зразком

Конституція України кожному громадянину гарантує право на працю. Реалізація цього права починається з укладання трудового договору. Що таке трудовий договір та його види? Який вид та форму договору обрати? З якого моменту трудовий договір вважається укладеним? У чому полягає відмінність трудового договору від цивільно-правових договорів? Як виглядає приклад трудового договору? Які можливості діють в період воєнного стану? Ми підготували для вас роз’яснення та зразок трудового договору 2024.
255855

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді