Вимоги до медзакладів, що проводять психіатричний огляд працівників, планують уточнити

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Зміни планують запровадити з 2025 року

Як організувати медичні огляди працівників

СПО об’єднань профспілок України розмістив на своєму сайті проєкт наказу МОЗ «Про затвердження Змін до Порядку проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин, Інструкції щодо заповнення форми первинної облікової документації № 100-1/о «Протокол про проходження попереднього, періодичного та позачергового психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин № _____» та Інструкції щодо заповнення форми первинної облікової документації № 100-2/о «Довідка про проходження попереднього, періодичного та позачергового психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин №_____»» (далі — Проєкт).

Проєкт розробили, щоб удосконалити порядок проведення психіатричних оглядів та визначити вимоги до закладів охорони здоров’я, що їх здійснюють.

Попередній, періодичний та позачерговий психіатричні огляди, зокрема на предмет вживання психоактивних речовин, проводитимуть:

  • надавачі медичних послуг, які:
  • отримали ліцензію з медпрактики за спеціальністю психіатрія,
  • уклали договір про медичне обслуговування населення з НСЗУ за групами послуг «Психіатрична допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та /або «Психіатрична допомога дорослим та дітям, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами» та /або «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах»;
  • заклади охорони здоров’я Державного у правління справами, системи Міноборони, MBC (зокрема ДСНС, Держприкордонслужби, Нацгвардії), СБУ, СЗРУ, Держспецзв'язку, які:
  • отримали ліцензію з медпрактики за спеціальністю психіатрія,
  • надають медичну допомогу та є користувачами електронної системи охорони здоров’я (далі — Заклади; ЕСОЗ);
  • лікар-психіатр, який працює в Закладі, зареєстрований у ЕСОЗ, пройшов тематичне навчання за відповідною програмою. Інформація про тематичне навчання лікаря з посиланням на документ розміщується на офіційному вебсайті та / або у загальнодоступному місці Закладу.

Уточнили, що роботодавці оплачують усі медогляди працівників. Заклад забезпечує лабораторні дослідження і тестування та забір біологічного матеріалу під час огляду особи.

Лікар-психіатр має розглянути відомості чи зверталась особа за психіатричною допомогою, що наявні в ЕСОЗ та медичній документації. А також ідентифікувати особу за наданими документами до огляду та забору біологічного матеріалу.

Заклади, що розташовані в зоні бойових дій, вноситимуть медичні записи про огляди в ЕСОЗ за наявної технічної можливості.

Відповідні зміни внесуть до Порядку проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин, затвердженого наказом МОЗ від 18.04.2022 № 651 (далі — Наказ № 651).

За результатами проведення психіатричного огляду лікар-психіатр заповнює форму первинної облікової документації № 100-1/о «Протокол про проходження попереднього, періодичного та позачергового психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин № ___», затверджену Наказом № 651.

Особі, яка пройшла психіатричний огляд, лікар видає Довідку про проходження попереднього, періодичного та позачергового психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовини (форма № 100-2/о, затверджена Наказом № 651).

Проєкт надає можливість лікарю-психіатру, який проводив огляд, засвідчувати ці форми кваліфікованим електронним підписом або власноруч.

Ірина Матійко

За інформацією ФПСУ

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор стажу — ваш онлайн помічник

Всі експерти редакції колись працювали у кадрових службах, тож знають із власного досвіду, наскільки кропітка і важлива ваша робота. А оскільки колишніх кадровиків не буває, ми раді потішити вас онлайн сервісом, який виконає самотужки частинку вашої роботи. Калькулятор допоможе при розрахунку різних періодів трудового стажу. Просто внесіть необхідні дані.
117356

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
518037

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
302

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
28888

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
57330

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді