В КЗпП може з’явитися новий вид трудового договору, — законопроєкт

Автор
експерт з трудового законодавства Експертус Кадри
КЗпП планують доповнити нормою про студентський трудовий договір

Чи укладати трудовий договір зі студентом, що навчається за дуальною формою

СПО об’єднань профспілок України розмістив на своєму сайті проєкт Закону України «Про професійну освіту» (далі — Законопроєкт).

Законопроєкт передбачає зміни до низки законодавчих актів, зокрема до КЗпП та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон № 2464).

Статтю 21 КЗпП можуть доповнити нормою про студентський договір — особливу форму трудового договору, за яким працівник поєднуватиме роботу та навчання на робочому місці або за дуальною формою. Строк дії студентського трудового договору не зможе перевищувати строк навчання.

Передбачають також, що до стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку зараховуватимуть час навчання з відривом від виробництва тривалістю менше 10 місяців у закладах професійної освіти незалежно від форми навчання. Наразі час навчання зараховують лише, якщо працівник навчається за денною формою.

Додаткову оплачувану відпустку для підготовки та складання іспитів загальною тривалістю 35 календарних днів протягом навчального рок планують надавати всім працівникам, які здобувають професійну чи фахову передвищу освіту, а не лише тим, хто навчається за вечірніми формами.

Можуть виключити норми про те, що:

  • молодим спеціалістам — випускникам закладів освіти державної форми власності, потребу в яких раніше заявили підприємства, останні зобов’язані надати роботу за фахом на період не менше трьох років;
  • для професійної підготовки і підвищення кваліфікації працівників роботодавець організує індивідуальне, бригадне, курсове та інше виробниче навчання за рахунок підприємства;
  • теоретичні заняття і виробниче навчання при підготовці нових працівників безпосередньо на виробництві проводять в межах робочого часу;
  • в період виробничого навчання, перекваліфікації або навчання іншим спеціальностям працівників не можуть використовувати на будь-якій роботі, що не стосується спеціальності, яку вони вивчають;
  • працівникові, який успішно закінчив виробниче навчання, присвоюють кваліфікацію відповідно до тарифно-кваліфікаційного довідника і надають роботу відповідно до набутої ним кваліфікації та присвоєного розряду.

Роботодавців та фізичних осіб — підприємців, які використовують працю інших осіб, планують звільнити від сплати єдиного внеску за осіб, з якими вони укладуть студентські трудові договори. Особи, яких працевлаштують на підставі таких договорів, зможуть бути платниками єдиного внеску, якщо самостійно визначать базу нарахування. Відповідні зміни пропонують внести в Закон № 2464.

Людмила Герега

За інформацією ФПСУ

 

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Стажування на робочому місці до оформлення трудових відносин — не правомірно

З назви статті вже зрозуміло, що проведення стажування на робочому місці до оформлення трудових відносин є порушенням чинного законодавства. Але проходження стажування законодавчо передбачено для певних категорій осіб, зокрема, студентів, безробітних, державних службовців тощо.
75007

Спрощені трудові відносини

Спрощений режим трудових відносин наразі можна застосовувати тільки на час воєнного стану. Водночас зміни, запроваджені відповідним законом, внесені до КЗпП.  Припускаємо, що законодавці планують, щоб роботодавці з працівниками перейшли до індивідуального регулювання трудових відносин. Хто може застосовувати спрощений режим? Як укладати трудовий договір й оплачувати працю працівників,  — роз’яснюємо у статті
7199

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: особливості укладення

Одним із видів трудового договору є трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Прийняття на роботу з нефіксованим трудовим договором передбачає низку особливостей. Що має містити заява про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок її заповнення? Чи приймається наказ про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок такого наказу? Усе про трудовий договір з нефіксованим робочим часом, алгоритм укладення та реалізації, читайте у статті.
16423

Прийняття на роботу неповнолітніх

Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
12485

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
124862

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді