Доля невикористаної відпустки після прийняття Закону «Про працю»

29033

Запитання

Чи «згорять» дні невикористаних відпусток за попередні роки після набрання чинності Закону «Про працю»?

Відповідь

Ні, не «згорять».

За чинним законодавством невикористані відпустки не згоряють. Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР роботодавець при звільненні працівника виплачує грошову компенсацію за всі невикористані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи.

Наказ про звільнення і виплату компенсації за невикористані дні відпустки

Наразі у Раді зареєстрований проєкт Закону «Про працю» за № 2708 (далі — Законопроєкт № 2708). Згідно зі ст. 57 Законопроєкту № 2708 роботодавець виплачуватиме працівнику при звільненні компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки лише за поточний та попередній робочі роки. Дана норма почне діяти, коли Закон про працю набере чинності.

Увага!

Працівник зможе отримати невикористані дні відпустки, що накопичилися за минулі роки, і після того, як Закон «Про працю» почне діяти. Відповідно до ст. 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі.

Тобто до події, факту застосовують закон або нормативно-правовий акт, під час дії якого ця подія бо факт відбувся (п. 2 рішення Конституційного Суду України від 09.02.1999 № 1-рп/99).

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Компенсація за невикористану відпустку при звільненні та заміна за бажанням працівника

Компенсація відпустки при звільненні — право працівників. Читайте у статті: що таке відпускні при звільненні; як розрахувати кількість днів компенсації за невикористану відпустку; коли можлива заміна відпустки грошовою компенсацією; чи законна грошова компенсація за невикористану відпустку без звільнення; як нараховується компенсація за невикористану відпустку?
185514

Калькулятор днів відпустки

Калькулятор відпусток онлайн — це помічник, який неодмінно стане у пригоді при оформленні відпустки працівникам, а також швидко розрахує кількість днів невикористаної відпустки чи скільки днів відпустки використано наперед
508649

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
247162

Невикористана відпустка: розраховуємо та гасимо заборгованість

Відпустка є однією з найважливіших гарантій працівника, яка забезпечує йому право на відпочинок і відновлення сил після тривалої праці. Як правильно реалізувати невикористані дні відпустки та чи актуальна у використанні щорічна основна відпустка за минулий рік? Відповідь знайдете у статті.
29537