День вибуття у відрядження після робочого дня: відбийте й оплатіть правильно

4431

Запитання

Який день буде днем вибуття у відрядження, якщо працівник вирушив у службову поїздку після закінчення робочого дня? Як його оплатити?

Відповідь

Питання щодо виходу на роботу в день вибуття у відрядження або прибуття з відрядження законодавчо не внормоване.

Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59 (далі — Інструкція № 59), рекомендує врегулювати це питання у Правилах внутрішнього трудового розпорядку (п. 12 розд. І Інструкції № 59).

Тобто працівник може працювати в день вибуття у відрядження або прибуття з відрядження. У яких випадках він може не виходити на роботу, врегулюйте у ПВТР.

Порядок прийняття на роботу Дізнайтеся, як ознайомити працівників з Правилами внутрішнього трудового розпорядку

Ключові аспекти із Інструкції № 59:

Вибуття та прибуття з відрядження

Днем вибуття у відрядження вважають день відправлення поїзда, літака, автобуса або іншого транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника, а днем прибуття з відрядження — день прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника.

При відправленні транспортного засобу, до 24-ї години включно, днем вибуття у відрядження вважають поточну добу, а з 0 години і пізніше — наступну добу.

Якщо станція, пристань, аеропорт розташовані за межами населеного пункту, де працює відряджений працівник, у строк відрядження зараховують час, який потрібний для проїзду до станції, пристані, аеропорту.

Отже, дату вибуття працівника у відрядження визначайте за квитком.

Відрядження: 4 ключові аспекти для кадровика ⇗⇗⇗

Аналогічно визначається день прибуття відрядженого працівника до місця постійної роботи (п. 7 розд.І Інструкції № 59).

Виплата добових

Працівнику виплачують добові за кожний день перебування у відрядженні:

  • включаючи день вибуття та день прибуття в межах України;
  • враховуючи вихідні, святкові й неробочі дні та час перебування в дорозі разом з вимушеними зупинками.

Порядок прийняття на роботу Чим загрожує не виплата добових

Кількість днів відрядження для виплати добових визначають з урахуванням дня вибуття у відрядження й дня прибуття до місця постійної роботи, що зараховують як два дні (п. 4 розд. ІІ Інструкції № 59).

Наприклад:

Працівник 19.02.2020 відпрацював робочий день і ввечері поїхав у відрядження. В наказі про відрядження датою вибуття у відрядження вкажіть 19.02.2020 року.

За цей день обов’язково виплатіть добові.

Як відбити в табелі

В табелі обліку використання робочого часу (далі — табель) цей день обліковуйте, як робочий та відрядження. Обов’язково вкажіть відпрацьований робочий час. Наприклад:

Р
Р/ВД
ВД
ВД
8
8/0
8
8

За 19.02 працівнику маєте сплатити заробітну плату, як за робочий день, та добові.

Законодавчі акти, які на це скеровують

Частина 2 статті 30 Закону України «Про оплату праці» регламентує: Роботодавець зобов’язаний забезпечити достовірний облік виконуваної працівником роботи.

У частині 1 статті 94 КЗпП міститься: Заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Резюме

У випадку, коли працівник працював в день вибуття у відрядження, відбийте це в табелі й оплатіть.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Бланк посвідчення про відрядження: хто може не заповнювати

Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59, передбачає, що працівників направляють у відрядження на підставі наказу керівника установи або його заступника. У наказі про відрядження зазначають пункт призначення, найменування підприємства, в яке відряджено працівника, строк та мета відрядження.
124904

Положення про службові відрядження працівників

Для забезпечення трудової дисципліни працівниками, що направляються у відрядження, а також урегулювання організаційних та фінансових питань, пов’язаних із відрядженнями, радимо розробити Положення про відрядження (далі — Положення).
51722

Відрядження працівника під час воєнного стану

Відрядження під час воєнного стану набуло нових особливостей: правила оформлення відрядження працівнику-дистанційнику, працівнику, який перебуває у простої або за кордоном. Як направляти працівників у відрядження під час воєнного стану — читайте у статті
21473

Наказ на відрядження

Минулого року Податковий кодекс зазнав змін, які стосуються направлення у відрядження. Дізнатися чи вплинули вони на роботу кадровика та скачати актуальний зразок наказу про відрядження ви зможете у матеріалі.
155823