Пересилання трудової книжки звільненого працівника поштою: строки

2824
Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри

Запитання

Працівник, який у день звільнення не забрав трудову книжку, попросив надіслати її поштою (подав заяву через сервіс електронного документообігу «Вчасно»). У який термін потрібно відправити документи?

Відповідь

Роботодавець зо­бо­в’я­заний працівникові, працевлаштованому до 10 червня 2021 року, видати трудову книжку із записом про звільнення в день звільнення (п. 4.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58; далі — Інструкція № 58). Якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, роботодавець цього дня надсилає працівникові поштове повідомлення про необхідність отримати трудову книжку або надати згоду переслати трудову книжку поштою (п. 4.2 Інструкції № 58). 

Звільнення дистанційно: чотири варіанти

Інструкція № 58 не встановлює строку, у який надсилати трудову книжку за заявою про пересилання поштою. Тому керуйтеся Законом України «Про звернення громадян» від 02.10.1996 № 393/96-ВР (далі — Закон № 393).

Звернення розглядають і вирішують у строк не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потрібно додатково вивчати, — невідкладно, але не пізніше 15 днів від дня, коли їх отримали. Якщо в місячний строк розв’язати порушені у зверненні питання неможливо, роботодавець встановлює необхідний строк, щоб його розглянути. Про це повідомляють особу, яка подала звернення. Загальний строк роз­в’язання питань не може перевищувати 45 днів (ч. 1 ст. 20 Закону № 393).

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Запис у трудовій книжці про зміну назви посади

За загальним правилом, зміна назви посади, зокрема і з метою приведення у відповідність до КП, кваліфікується як зміна істотних умов праці, про яку працівника попереджають не пізніше ніж за два місяці. Виняток — уточнення назви посади.
42641

Виправлення в трудовій книжці: зразки

Робота кадровика клопітка та відповідальна, але «людський фактор» ніхто не скасовував. Навіть досвідчені кадровики допускають помилки в трудових книжках. Як правильно виправити запис в трудовій книжці — розкажемо на прикладах.
82918

Видача трудової книжки у день звільнення

Видача трудової книжки в день звільнення передбачена чинним законодавством. Бувають випадки, коли працівник відсутній на роботі в день звільнення або втратив свою трудову книжку, чи бажає отримати її на руки, щоб подати відомості до Пенсійного фонду, які дії працівника та роботодавця? Відповіді на ці та інші запитання отримаєте в статті
56301

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
53219