Право кухаря на доплати та додаткову відпустку за шкідливі умови праці
Запитання
Чи мають право на додаткову відпустку за шкідливі умови праці та отримання доплати кухарі за результатами атестації робочих місць за умовами праці?
Відповідь
На робочому місці кухаря апріорі будуть шкідливі чинники. На цьому зауважує Головне управління Держпраці у Львівській області.
Кухарі працюють в приміщенні, де умови мікроклімату несприятливі: температура повітря може сягати 32°С, підвищена вологість повітря, перепади температури, пов’язані з переходами з гарячих у холодні цехи, робота біля гарячих плит, електрожарових шаф, кондитерських і паро-масляних печей та інших апаратів для смаження і випікання.
Професія кухаря є у Списку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затвердженому постановою КМУ від 17.11.1997 № 1290. Тож кухарі, які працюють біля плити, мають право на щорічну додаткову відпустку тривалістю до 4 календарних днів.
Робітникам закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, що працюють біля гарячих плит, електрожарових шаф, кондитерських і паро-масляних печей та інших апаратів для смаження і випікання, встановлюють доплату у розмірі до 12% тарифної ставки.
Конкретну тривалість додаткової відпустки за шкідливі умови праці та доплати кухарю встановлюють колективним чи трудовим договором, залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах.
За інформацією Головного управління Держпраці у Львівській області