Як призначати на посади в ОМС під час воєнного стану

Роз’яснює НАДС

derzhsluzhba_15_06.png
У період дії воєнного стану осіб призначають на посади в ОМС з урахуванням норм Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII (далі  Закон № 389).

Під час воєнного стану сільський, селищний, міський голова може призначати осіб на посади та звільняти з посад в ОМС, керівників комунальних підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління відповідного ОМС, у порядку, визначеному частинами п’ятою, шостою статті 10 Закону № 389 (ч. 9 ст. 9 Закону № 389).

Під час воєнного стану керівники державної служби або суб’єкти призначення, сільські, селищні, міські голови, голови районних та обласних рад, начальники військових адміністрацій  призначають осіб на посади держслужби та в ОМС, посади керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки, комунальних підприємств, установ, організацій без конкурсу (ч. 5 ст. 10 Закону № 389). Для призначення особи подають заяву, заповнену особову картку та документи, що підтверджують громадянство, освіту та досвід роботи.

Особа, яка претендує на зайняття політичної посади, посади держслужби, посади в ОМС, посади керівника суб’єкта господарювання державного сектору економіки, посади керівника комунального підприємства, установи, організації, у період дії воєнного стану не подає декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбачену Законом України «Про запобігання корупції», та документ про підтвердження рівня володіння державною мовою відповідно до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (ч. 6 ст. 10 Закону № 389).

Отже, особа, яка виявила бажання працювати в ОМС, подає до такого органу заяву, заповнену особову картку встановленого зразка та документи, що підтверджують громадянство України, освіту та досвід роботи згідно з вимогами законодавства, встановленими для відповідних посад (Роз’яснення НАДС від 25.10.2022 № 161 р/з).

Документи, що підтверджують громадянство України:

  • паспорт громадянина України;
  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
  • тимчасове посвідчення громадянина України;
  • дипломатичний паспорт;
  • службовий паспорт;
  • посвідчення особи моряка;
  • посвідчення члена екіпажу;
  • посвідчення особи на повернення в Україну (ст. 5 Закону України «Про громадянство України» від 18.01.2001 № 2235-ІІІ).

Відповідність освіти, на думку НАДС, можливо підтвердити відповідним дипломом, а досвід роботи — за допомогою трудової книжки, архівних довідок тощо.

Відтак, під час воєнного стану сільські, селищні, міські голови, голови районних та обласних рад призначають осіб на посади в ОМС без конкурсного відбору.

Разом із тим, НАДС звертає увагу, що посадові особи місцевого самоврядування, призначені у період дії воєнного стану без конкурсного відбору, обов’язковість якого передбачена законом, не можуть бути переведені на посади в органах місцевого самоврядування (абз. 2 ч. 5 ст. 10 Закону № 389).

Олена Петровська,
експерт із кадрових питань,
за матеріалами НАДС

 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16345

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163658

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1368

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді