Резиденти Дія Сіті зможуть забронювати гіг-спеціалістів — законопроєкт

Внесуть зміни у Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

Резиденти Дія Сіті зможуть забронювати гіг-спеціалістів — законопроєкт У ВР зареєстрували проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 23.05.2023 № 9319 (далі — Законопроєкт № 9319). 

Бронювання працівників під час війни

Автори Законопроєкту № 9319 планують адаптувати функціонування правового режиму Дія Сіті до умов воєнного стану та, серед іншого, надати резидентам Дія Сіті можливість забронювати військовозобов’язаних осіб, які є гіг-спеціалістами.

Щоб уточнити категорії військовозобов’язаних осіб, яких зможемо забронювати, у Законопроєкті № 9319 передбачили зміни до частини 1 статті 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII. Зокрема, — у новій редакції зазначили, що бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють чи виконують роботи та/або надають послуги за гіг-контрактом.

Інші пропозиції Законопроєкту № 9319:

  • нормативно закріплюють особливості оподаткування стартапів, які стали резидентами Дія Сіті;
  • надають можливість гіг-спеціалістам, що виконують роботи та/або надають послуги за гіг-контрактом, одночасно здобувати освіту;
  • посилюють «антикритерії» резидентства Дія Сіті на період дії воєнного стану та післявоєнний період;
  • усувають редакційні неточності Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

Відповідні зміни внесуть до Податкового кодексу та до Законів України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», «Про освіту».

Олена Петровська

За матеріалами ВР

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Фахівці Експертус Кадри роз’яснили, хто і як може призвати працівника на військову службу під час мобілізації. А також підготували для вас зразок наказу про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації. Наша команда продовжує працювати для вас і в умовах воєнного стану.
104491

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
82671

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24490

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10204

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді