Ліквідація підприємства: як можна звільнити мобілізованого працівника?

Потрібно суворо дотримуватися правил повідомлення про звліьнення

Ліквідація підприємства: як можна звільнити мобілізованого працівника?

Мобілізовані працівники мають гарантоване право на збереження посади та місця роботи. Таке правило закріплює Кодекс законів про працю України (ст. 119).

Скорочення під час воєнного стану

Проте у разі ліквідації підприємства роботодавець все ж має право звільнити мобілізованого працівника (звільнення оформлюють за ініціативою роботодавця). В такій ситуації працівника потрібно повідомити про це не пізніше, ніж за два місяці. Це можна зробити через електронні засоби зв’язку. Якщо ж електронний документообіг на підприємстві не організовано, роботодавцеві слід надіслати два рекомендовані листи:

  • лист до військової частини (рекомендований лист з повідомленням про вручення або ж лист з оголошеною цінністю з описом вкладення та повідомленням про вручення);
  • лист на адресу проживання (з оголошеною цінністю з описом вкладення та позначкою «Вручити особисто»).

Дата одержання працівником листа впливає на час звільнення. Так, слід враховувати час на пересилання поштового відправлення та його отримання. У листі до військової частини потрібно також врахувати час на передавання листа працівнику.

Якщо ж попри це отримання працівником листа відбудеться менш ніж за два місяці до запланованої дати звільнення, останню можна перенести. Для цього потрібно встановити точний час отримання листа. Це можна зробити або безпосередньо у спілкування з працівником, або, якщо це неможливо, можна скерувати відповідний запит до військової частини. При цьому спирайтеся на повідомлення пошти про вручення документів.

Що ж до листа на домашню адресу, то він має вручатися особисто і, відповідно, поштове повідомлення про вручення є датою ознайомлення.

Така ж процедура діятиме для ознайомлення та передачі звільненому працівникові наказу про звільнення. 

Так само не менш ніж за два місяці роботодавець повинен повідомити про звільнення Державну службу зайнятості (за формою № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці»).

За матеріалами Федерації професійних спілок України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106670

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122770

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50639

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді