Наказ про відпустку директора: хто підписує

Із приходом активної пори відпусток з’являється чимало запитань про їх оформлення. З’ясуємо нині, хто має підписати наказ про відпустку директора та чи можна одним наказом і відпуску оформити, і виконання обов’язків директора тимчасово покласти на його заступника.

Зазвичай, директор сам підписує накази стосовно себе, — роз’яснює Ірина ЖИТКОВА, головний редактор Експертус: Кадри, при цьому повноваження видавати накази закріплюються за директором статутом чи положенням про підприємство. Тому директор має право підписувати накази щодо всіх працівників, зокрема і щодо самого себе.

Підставами для видання наказу можуть бути, скажімо, графік відпусток і лист-погодження організації-засновника.

Корисна консультація — Порядок надання відпустки директору

Ураховуємо строки зберігання наказу про відпустку директора

Зауважимо, що наказ про надання щорічної відпустки директору та наказ про покладання обов’язків на його заступника мають різні строки зберігання. А саме:

  • наказ про надання щорічної відпустки — кадровий наказ тимчасового строку зберігання (5 років);
  • наказ про покладання виконання обов’язків директора на іншого працівника — кадровий наказ тривалого строку зберігання (10 років).

Тому ці накази ватро оформлювати окремо.

Наказ про відпустку директора (зразок скачати)

Хто підписує наказ про відпустку директора

Обумовлюємо тимчасове виконання обов’язків на час відпустки директора

Якщо установчими документами не обумовлено порядку призначення виконуючого обов’язки за посадою тимчасово відсутнього директора, відповідне рішення директор приймає особисто.

Утім, покласти тимчасово виконання своїх обов’язків на іншого працівника (заступника, керівника структурного підрозділу тощо) директор може за таких умов:

  •  виконання обов’язків директора у разі його тимчасової відсутності передбачено посадовою інструкцією працівника;
  •  працівник надав згоду на тимчасове виконання обов’язків директора.

Читайте також: Оплата праці й тривалість відпустки директора дитячого заміського оздоровчого закладу

Передбачаємо обмеження стосовно виконання повноважень

Установчими документами підприємства (статутом, положенням) можуть установлюватися обмеження для працівника, який тимчасово виконує обов’язки директора. Інформацію про такі обмеження слід зазначити у тексті наказу про покладання обов’язків та делегування повноважень — із посиланням на відповідний пункт статуту (положення).

Якщо таких обмежень статутом (положенням) не визначено, працівник, на якого покладені обов’язки директора, наділяється всіма його повноваженнями.

Наказ про делегування повноважень (як і решта розпорядчих документів, право видання яких надано керівникові) має містити відмітку про ознайомлення працівника з рішенням директора.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді