Додаткова відпустка на новорічні свята усім працівникам: оформлюємо правильно

Керівництво організації хоче надати працівникам як заохочення один день додаткової відпустки на новорічні свята. Колективного договору компанія не має. Які дії кадрової служби? Як правильно оформити додаткову відпустку працівникам?

Державні гарантії прав працівників на відпустки, умови, тривалість і порядок їх надання визначено Законом України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

У частині першій статті 4 Закону про відпустки наведено перелік видів відпусток, передбачених Законом про відпустки.

Разом з тим частина друга статті 4 Закону про відпустки визначає, що законодавством, колективним договором, угодою та трудовим договором можуть установлюватись інші види відпусток.

Така норма цілком узгоджується з нормою частини першої статті 9-1 Кодексу законів про працю України (КЗпП), якою встановлено, що підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників.

Якщо в організації колективний договір не укладено, то надання додаткової оплачуваної відпустки може бути передбачено трудовими договорами з працівниками.

Оскільки умови і порядок надання (періодичність надання та/або наявність певних обставин, які надаватимуть працівникам право на такі відпустки, порядок використання таких відпусток у разі їх збігу з відпустками інших видів та тимчасовою непрацездатністю тощо) таких відпусток не визначено законодавством, то їх слід визначити у трудових договорах.

Звісно, що у такому разі трудові договори з працівниками слід укладати у письмовій формі.

Якщо в організації трудові договори укладено в усній формі, то їх доведеться оформити у письмовій формі. Звісно, лише за згодою працівників.

У трудовому договорі, оформленому у письмовій формі пізніше дати його фактичного укладення, слід зазначити, що цим договором оформлено трудові відносини, що виникли з дати прийняття працівника на роботу.

Якщо ж трудові договори при прийнятті на роботу в організації укладаються у письмовій формі, то зміни до них слід внести, уклавши додаткові угоди, у яких і передбачити норми щодо додаткової відпустки.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді