Компенсація за відрядження у вихідний день: проводимо правильно

Відрядження, яке припадає на вихідний день оплачується відповідно до колективних договорів, які діють в рамках чинного законодавства України. В цьому документі, зазвичай, встановлюються такі важливі речі, як регулювання трудових, виробничих, соціально-економічних відносин, а також оплата праці, пільг та компенсацій, режим роботи та відпочинок працівників.

У колективному договорі, або інших внутрішніх актах, можливе чітке положення, щодо перебування у відрядженні, вибуття або повернення з відрядження у вихідний день. Такі дні підприємством можуть бути визначені, як звичайні робочі. В цьому разі день відрядження, який припадає у вихідний — оплачується як звичайний робочий день.

Відрядження — це від’їзд працівника, для виконання доручень керівництва, яке необхідно здійснити за межами основного робочого місця. Таке доручення може виконуватися як у звичайний робочий день, так і у вихідний та святковий. Відрядження проводиться лише на основі документів, що підтверджує зв’язок мети відрядження з основною діяльністю підприємства.

Але вітчизняне законодавство забороняє керівникам підприємств збільшувати кількість робочих днів для своїх підлеглих на власний розсуд. Тобто, якщо відрядження відбувається у вихідний або святковий день, та колективним договором такий день зазначається як робочий, в такому разі роботодавець зобов’язаний компенсувати працівнику відпочинок у інший день.

Облік днів відрядження у вихідні дні

В більшості випадків керівники підприємств допускають помилку, визначаючи компенсацію за дні відрядження у вихідні як додаткові дні відпочинку. Насправді, компенсація за такі дні відбувається шляхом надання інших днів відпочинку, а не додаткових.

В цьому випадку можливо зазначати чітку дату компенсованого вихідного за допомогою письмового наказу. Але він повинен бути, обов’язково, узгоджений з працівником. У такому випадку пункт наказу повинен бути таким:

«…КВІТЦІ Ярославу Сергійовичу надати інший день відпочинку 25.01.2017, оскільки день прибуття із відрядження припадає на вихідний 21.01.2017.»

Якщо дату іншого дня відпочинку не було узгоджено з працівником до початку відрядження, то у наказі про відрядження бажано зазначати:

«…КВІТЦІ Ярославу Сергійовичу, оскільки день вибуття у відрядження (прибуття із відрядження) припадає на вихідний, визначитися із датою іншого дня відпочинку та погодити її у терміни і в порядку, встановленому Правилами внутрішнього трудового розпорядку.»

Працівник, в свою чергу, після повернення з відрядження повинен надати заяву, про компенсацію вихідного дня, який він був у відрядженні для отримання іншого дня відпочинку. На основі такої заяви роботодавець видає відповідний наказ.

Відмітки у табелі обліку використання робочого часу днів відрядження у вихідний день

Порядок відміток у табелі днів відрядження у вихідні або святкові дні законодавством не регламентується, та може визначатися роботодавцем. Зазвичай порядок відміток таких днів у табелі визначають у локальному нормативному акті, наприклад, у Положенні про облік робочого часу в організації.

Систему надання іншого дня відпочинку необхідно визначати у Правилах внутрішнього трудового розпорядку. Лише цей внутрішній акт регулює трудовий розпорядок на підприємстві. Також в цьому документі необхідно вказати, чи повинен працівник одразу стати до роботи, якщо працівник повернувся з відрядження до закінчення робочого дня.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді