Додаткова відпустка водію за особливий характер праці

Керування транспортними засобами потребує підвищеної концентрації уваги водія і часто призводить до надмірного емоційного та нервового напруження. Від дій водія залежить безпека учасників дорожнього руху та надійність збереження вантажу. Саме тому професія водія належить до категорії робіт, за які надається щорічна додаткова відпустка.

Так, згідно із положеннями Закону України «Про відпустки», деяким працівникам, діяльність яких вимагає посиленого нервово-емоційного чи інтелектуального навантаження або несе ризик для здоров’я, гарантується надання додаткового відпочинку протягом року. Вичерпний перелік таких категорій працівників наведено у Списку виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, затвердженим Постановою КМУ від 17.11.1997 № 1290 (далі — Список).

Згідно з пунктом 1 Порядку застосування Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, затвердженим наказом Мінпраці від 30.01.1998 № 16, додаткова відпустка за особливий характер праці надається працівникам виробництв, цехів, професій і посад, передбачених відповідними розділами зазначеного Списку, незалежно від того, до якої галузі господарства належать ці виробництва й цехи, пропорційно фактично відпрацьованому часу.

Професія «водій» належить до означеного Списку.

Підрозділом «Функціонування автомобільного транспорту» розділу ХV «Транспортні послуги» Списку передбачено позицію 13: водій автомобіля, у тому числі спеціального (крім пожежного), вантажністю:

  • від 1,5 до 3 т — 4 к. д.;
  • 3 т і більше — 7 к. д.

Факт того, що особа керує автомобілем однієї із зазначених категорій, є підставою для надання додаткової відпустки за особливий характер праці.

До відома!

У Списку вказано максимальну тривалість додаткової відпустки за особливий характер праці. Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки, на яку матиме право водій, встановлюється в колективному чи трудовому договорі. Тривалість відпустки залежатиме від часу зайнятості працівника в таких умовах.

Додаткова відпустка водіям за ненормований робочий день

Щорічна додаткова відпустка за ненормований робочий день є різновидом щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці.

Перелік посад, для яких встановлюється додаткова відпустка за ненормований робочий день, визначає роботодавець у колективному чи трудовому договорі.

Конкретна тривалість додаткової відпустки за ненормований робочий день також встановлюється в колективному договорі по кожному виду робіт, професій та посад чи трудовому договорі. Максимальна тривалість такої відпустки може становити 7 календарних днів.

Якщо в колективному чи трудовому договорі передбачено надання додаткової відпустки водію за ненормований робочий день та за керування автомобілем відповідної категорії, — використати щорічну додаткову відпуску він зможе лише за однією із підстав.

Приклад

Колективним договором водію передбачено надання щорічної додаткової відпустки за керування автомобілем вантажність 2 т — 4 к. д., а також — 5 к. д. за ненормований робочий день.

Водій може використати одну із передбачених для нього відпусток, і, швидше за все, він обере відпустку за ненормований робочий день тривалістю 5 к. д.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді