«Декретна» відпустка і страховий стаж

UA RU
Однією із соціальних гарантій, передбачених законодавством для підтримки материнства і дитинства в Україні, є відпустки для догляду за дитиною. Розрахунок страхового стажу осіб, які перебували в цих відпустках, спричиняє численні запитання в кадровиків.

Обчислення страхового стажу осіб, які перебували у відпустках для догляду за дитиною, часто залишається під знаком запитання. Що ж зумовлює нез’ясованість ситуації?

Річ у тім, що період відпустки для догляду за дитиною до 3-х років включається до страхового стажу для оплати тимчасової непрацездатності*, а до 6-ти років (на підставі медичного висновку) — ні.

* Як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску (ч. 1 ст. 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV).

При зміні роботи трудова книжка не дає кадровику ключ до розуміння, які попередні періоди зараховувати до страхового стажу, а які ні. Чому так?

Трудова книжка — даних для визначення страхового стажу недостатньо

Основним документом про трудову діяльність працівника є трудова книжка (ст. 48 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП).

Трудові книжки ведуть для всіх осіб, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у ФОП понад 5 днів.

До трудової книжки заносять відомості про роботу, заохочення та нагороди, але не про перебування у відпустках (щорічній, по вагітності та пологах, для догляду за дитиною до 3-х або 6-ти років тощо).

Саме тому при обчисленні страхового стажу на новому місці роботи на підставі трудової книжки проблематично з’ясувати, який період трудових відносин із попереднім роботодавцем включати до страхового стажу — весь чи його певну частину.

Та й робити це слід обачливо. Адже на трудову книжку кадровики орієнтувалися, визначаючи страховий стаж, лише до 01.01.2011. Відтак страховий стаж обчислюють за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — Реєстр; ч. 2 ст. 21 Закону № 1105).

Довідки ОК-5 та ОК-7 як джерело інформації про стаж

Інформацію із Реєстру надають:**

  • органи Пенсійного фонду України (ПФУ);
  • страхувальникам та/або застрахованій особі;
  • на паперових носіях за формою ОК-5 чи ОК-7.

** Згідно з Положенням про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загально-обов’язкового державного соціального страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 18.06.2014 № 10-1.

У довідках ОК-5 та ОК-7 періоди відпусток чітко не виокремлюються. Це ускладнює задачу. І все ж сукупно інформація з довідок та з трудової книжки дає змогу точно розрахувати страховий стаж.

Приклад обчислення страхового стажу

Страховий стаж визначатимемо на підставі умовних довідки ОК-7 та трудової книжки, за непрямими ознаками відпусток (сплата ЄСВ, страхувальник).

Припустімо, до ТОВ «Надія» прийнято жінку, яка має дитину до 6-ти років. У трудовій книжці нової працівниці зазначено період роботи в ТОВ «Усе буде добре» — з 03.01.2013 по 30.09.2016. Усно жінка повідомила, що під час трудових відносин із ТОВ «Усе буде добре» перебувала у відпустках:

  • для догляду за дитиною до 3-х років — до березня 2016 року включно;
  • без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6-ти років (на підставі медичного висновку) — до звільнення.

Додатково працівниця надала довідку ОК-7 за 2013-2016 рр.

Дані довідки ОК-7 за 2013 рік засвідчують: до травня включно єдиний внесок із заробітної плати застрахованої особи сплачував страхувальник ТОВ «Усе буде добре» (код ЄДРПОУ 12345670). Це відповідає запису в трудовій книжці. Оскільки заробітна плата, з якої сплачувався єдиний внесок, перевищує мінімальну, цей період повністю включаємо до страхового стажу.

З червня в графі «Сума заробітку, з якої сплачено єдиний внесок» проставлено значення «0,00». Утім, згідно із записом в трудовій книжці, трудові відносини з ТОВ «Усе буде добре» тривали до 30.09.2016 включно. Висновок: з червня й до кінця року особа перебувала в трудових відносинах з ТОВ «Усе буде добре», але єдиний внесок за цей час підприємство не сплачувало.

Одночасно з червня страхувальником особи є також Київський міський центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат (далі — Центр; ЄДРПОУ 22886300). Центр належить до системи органів, що виплачують допомогу у зв’язку з народженням дитини та доглядом за дитиною до 3-х років.

Відсутність заробітку на основному місці роботи (ТОВ «Усе буде добре») та сплата єдиного внеску за цей період органом соціальної сфери підтверджують: з червня по грудень 2013 року жінка перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років. Цей період зараховуємо до страхового стажу.

Із 2014 року істотних змін дві:

  • зростає мінімальна заробітна плата, за якою обчислюється єдиний внесок;
  • із таблиці виключається страхувальник ТОВ «Усе буде добре», який протягом наступних років хоч і залишається роботодавцем особи (відповідно до трудової книжки), проте єдиний внесок не сплачує.

Страхувальником протягом цього часу є Центр.

Оскільки єдиний внесок сплачено повністю, всі місяці 2014-2015 рр. включаємо до страхового стажу.

Центр сплатив єдиний внесок і за І квартал 2016 року. Тож і цей період повністю зараховуємо до страхового стажу.

Протягом ІІ-ІІІ кварталів 2016 року застрахована особа не мала заробітку, а єдиний внесок за неї не сплачувався. Це підтверджують позначки в довідці ОК-7: «0,00» (сума заробітку), «Ні», «0» (страховий стаж). Як бачимо, Центр припинив виплати. Тому ІІ-ІІІ квартали 2016 року до страхового стажу не включаємо.

Відповідно до записів у трудовій книжці особа перебувала в трудових відносинах із ТОВ «Усе буде добре» до 30.09.2016 включно. Наявність у жінки дитини старше 3-х років дає підстави для висновку: періодом, протягом якого не сплачено заробіток і внески, є відпустка без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6-ти років (на підставі медичного висновку).

Відповідно, квітень-вересень 2016 року в нашому прикладі до страхового стажу не зараховуємо.

Із жовтня 2016 року страхувальником особи є новий роботодавець — «ТОВ «Надія», що відповідає запису в трудовій книжці.

Підіб’ємо підсумок. Станом на 01.01.2017 особа згідно з довідкою ОК-7 та записами в трудовій книжці набула 42 місяці страхового стажу: 12 міс. (2013 р.) + 12 міс. (2014 р.) +12 міс. (2015 р.) + + 6 міс. (2016 р.) = 42 міс., або 3,5 роки.

Віктор Кирпенко,
юрист, член Експертної ради системи «Експертус Кадри»


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді