Робота під час аномальної спеки: скоротіть робочий час, припиніть роботу, не вдягайте синтетику

Автор
порталу «Кадровик-01»
Держпраці рекомендує роботодавцям змінити режим робочого дня, а працівникам — обмежити час перебування на відкритій місцевості при температурі повітря 35°С та вище.

За температури більше 37ºС — не можна працювати на відкритому повітрі

 

Робота під час аномальної спеки: скоротіть робочий час, припиніть роботу, не вдягайте синтетикуГоловне управління Держпраці у Львівській області застерігає, що роботу при температурі зовнішнього повітря більше +37ºС за показниками мікроклімату віднесено до небезпечної (екстремальної). За цієї температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі, слід змінити порядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час.

При роботах на відкритих місцевостях і температурі зовнішнього повітря +35ºС і вище, тривалість безперервної роботи повинна складати 15-20 хвилин з подальшим відпочинком не менше 10-12 хвилин в охолоджуваних приміщеннях. При цьому допустима сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну для осіб, які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випромінювання, не повинна перевищувати 4-5 годин, а для осіб без спеціального одягу — 1,5-2 години.

В охолоджуваних приміщеннях, слід підтримувати температуру повітря на рівні +24-25°C — щоб уникнути негативного впливу на організм великого перепаду температур.

Корисна консультація: Норма тривалості робочого часу на 2018 рік

 

Тривалість роботи може і має скорочуватися

 

Лікар гігієни праці управління Держпраці у Вінницькій області Анжела Ліщун зауважує, що при перевищенні допустимого температурного режиму у виробничому приміщенні (понад 26 ºС), тривалість робочого часу може скорочуватися. Робочий час розраховують за формулою — за перевищення норми на 2 градуси робочий час скорочують на 10%. Тобто обідня перерва може тривати не годину, а годину і 40 хвилин. Якщо перевищення не на 2, а на 4 градуси, робочий час скорочують на 20%.

Читайте також: Скорочена тривалість робочого часу: яким категоріям працівників установлюється

 

Допустима температура в офісі — 28 С

 

Роботу офісних працівників відносять до легкої праці, зазначає Анжела Володимирівна. Допустимою в офісі вважають температуру повітря до 28 градусів. Якщо ж вона вище, роботодавець має забезпечити підлеглим оптимальні умови праці:

  • установити кондиціонери або вентилятори;
  • провітрювати приміщення;
  • коригувати робочий час.

 

Як коригувати робочий час в аномальну спеку

 

Як коригувати робочий час в таких умовах, визначте в (якщо не зробили це цього літа, подбайте хоча б про наступне).

Рекомендовано:

  • запровадити ранній початок робочого дня і відповідно його закінчення;
  • зменшити тривалість робочих змін;
  • збільшити обідню перерву.

Корисна консультація: Скорочення обідньої перерви на прохання працівника: чи дозволено?

Управління Держпраці у Чернівецькій області надає рекомендації:

  • будівельним організаціям — обмежити роботу працівників, які роблять кладку зовнішніх стін у піковий час; збільшити технологічні перерви будівельним бригадам; провести позаплановий інструктаж працівникам, котрі виконують роботи на висоті;
  • підприємствам водопровідно-каналізаційного та сільського господарства —посилити контроль газонебезпечних робіт та робіт у замкнутих просторах (люках, колекторах, відстійниках тощо); особливу увагу звернути на: забезпечення працівників засобами індивідуального захисту; стан каналізаційних та очисних споруд, забезпечення робіт в колодязях під особистим контролем керівників та спеціалістів підприємств, а також робіт у кабінах машин та механізмів, не обладнаних кондиціонерами.

 

Пийте часто і потроху

 

Головне управління Держпраці у Херсонській області (далі — Держпраці) надає рекомендації для працівників в умовах підвищеної температури повітря.

Для захисту від надмірного теплового випромінювання використовуйте спеціальний одяг або одяг з натуральних тканин.

Для профілактики зневоднення дотримуйте питного режиму. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю — +10-15ºС. Аби відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, вживайте підсолену воду, мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої (знежирене молоко, молочна сироватка), соки, вітамінізовані напої, киснево-білкові коктейлі.

Пийте воду часто і потроху. Це підтримає гідратацію організму (оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин). За температури повітря більше 30ºС і роботах середньої тяжкості слід випивати не менше 0,5 л води на годину — приблизно одну склянку кожні 20 хвилин.

Для підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму — вживайте фрукти та овочі.

Окрім того, роботодавцям Держпраці рекомендує в умовах підвищеної температури допускати до роботи осіб не молодше 25 і не старше 40 років.

 

Одяг має відповідати погоді, забудьте про синтетику. Це дозволить уникнути теплового або сонячного удару. Симптомами цього є: головний біль, різка слабкість, запаморочення, зменшення концентрації уваги. Що робити у таких випадках: холодні компреси або душ,

Уникайте алкоголю, замість кави краще вживати напої з меншою кількістю кофеїну, адже замість бадьорості можна отримати втому. Відмовтеся від надто “важких” та жирних страв.

 

Міжнародний досвід

 

У зв’язку з підвищенням температури у Брюсселі, відділ управління персоналом порекомендував чиновникам комітету регіонів ЄС уникати костюмів та краваток.

Чиновники отримали через електронну пошту рекомендації: ніяких костюмів та краваток, де це можливо; не рекомендується пити алкоголь; виключайте світло.

Персоналу повідомили: якщо температура в офісі перевищуватиме 30 градусів, вони можуть йти додому о четвертій годині дня.

Британські профспілки рекомендували роботодавцям на час спеки скасувати або ж послабити дрес-код для працівників.

 

 

За інформацією:
Головного управління Держпраці  у Львівській області
Управління Держпраці у Вінницькій області
Управління Держпраці у Чернівецькій області
Головного управління Держпраці у Херсонській області

 

 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"



зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді